31. jan. 2023 o 16:00
mob, TASR, Koktejl

Toto história nepamätá! Kruté vytriezvenie pre voličov Andreja Babiša: Prišli o ťažké peniaze

placeholder
Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš.
Zdroj: Profimedia

Taký nával stávkové kancelárie ešte nezažili.

Zahraničná politika
31. jan. 2023 o 16:00
Toto história nepamätá! Kruté vytriezvenie pre voličov Andreja Babiša: Prišli o ťažké peniaze

Taký nával stávkové kancelárie ešte nezažili.

V piatok a sobotu prebiehalo v Česku druhé kolo prezidentských volieb, ktoré vyhral bývalý armádny generál Petr Pavel. Jeho protikandidát Andrej Babiš v sobotu uznal volebnú porážku a zagratuloval svojmu súperovi. Pred voľbami prebiehala poriadne ostrá kampaň, v ktorej bývalý český premiér dokonca vyzval svojich priaznivcov, aby si stavili na jeho výhru.

„Bol som v stávkovej kancelárii, kurz je 12. Stavte si 1 000 korún a príďte všetci voliť, vyhráte 12-tisíc. Babiš vždy pomáha, za Babiša bude lepšie,“ napísal deň pred voľbami Babiš na svojej sociálnej sieti. Jeho voliči ho poslúchli a stávkové kancelárie vzdali útokom.

„Hodinu po zverejnení príspevku sme zaznamenali doslova nápor tisícov nových registrácií. Išlo prevažne o klientov starších ako 40 rokov. V histórii našej spoločnosti si nepamätáme také množstvo nových registrácií v priebehu niekoľkých dní. Boli to sumy od 500 korún do vyšších desaťtisícov,“ povedal pre CNN Prima News hlavný bookmaker jednej stávkovej kancelárie Michal Hanák.

V sobotu však prišlo pre ľudí, ktorí si stavili na výhru bývalého premiéra vytriezvenie. Pomaly sa na Twittri začali objavovať negatívne komentáre a obviňovali Babiša z krádeže. Podľa Hanáka si celkovo ľudia stavili niekoľko miliónov.

„Stavili sme si tisícovku celá rodina. Ďakujeme pán Babiš, že nám pomáhate. Toto by pre nás Pavel neurobil. Tešíme sa na výhru,“ napísala vo štvrtok pod výzvu Stanislava. O dva dni neskôr sa jej tón zmenil. „Žiadam o okamžité vrátenie peňazí! Okradli ste našu rodinu o 7-tisíc, boli to peniaze na dovolenku. Jasne ste povedali, že vyhráte,“ napísala rozhorčená žena.

O neetickom správaní sa Babiša nepochybuje ani sociológ Daniel Prokop a bokom sa nedržali ani niektorí politici. „Ľudia stavili posledné peniaze a možno si požičali. Dať tým, ktorí sú v núdzi, nádeji cez hazard, bolo veľmi zlé,“ povedal Ivan Bartoš zo strany Piráti.

MINISTERSTVO BABIŠA PREVERÍ

České ministerstvo financií preverí, či expremiér Andrej Babiš svojou výzvou na stávkovanie v jeho prospech v prezidentských voľbách s prísľubom zisku neporušil zákon o propagácii hazardu. Polícia už prijala niekoľko podnetov, na zistenie Českej televízie upozorňuje spravodajkyňa TASR.

 

Babiš však podľa svojich vyjadrení výsledok volieb očakával a vedel tak aj to, že ľudia peniaze nevyhrajú. „Prognózy boli jasné a dopadlo to presne podľa nich. Takže áno, čakal som, že prehrám, ale mám radosť z celkom 2.400.046 hlasov,“ povedal v pondelkovom rozhovore na iDNES.cz