26. nov. 2022 o 17:49
žani, Koktejl

Najdrsnejšie slová Matoviča o rokovaní s lekárskymi odborármi: Ľudský odpad!

placeholder
Minister financií SR Igor Matovič.
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Matovičovi sa prevracal žalúdok.

Domáca politika
26. nov. 2022 o 17:49
Najdrsnejšie slová Matoviča o rokovaní s lekárskymi odborármi: Ľudský odpad!

Matovičovi sa prevracal žalúdok.

V sobotu na Úrade vlády pokračujú rokovania. Lekárske odborové združenie (LOZ) naďalej trvá na svojej požiadavke zvyšovania platov vrátane odmeňovania za odpracované roky. V tejto súvislosti pridal minister financií Igor Matovič na Facebook dlhý status, v ktorom dal priechod všetkým svojim myšlienkam. Servítku pred ústa si nedával.

V úvode sa vrátil do obdobia, keď mal 22 rokov a jeho otcovi diagnostikovali zhubný nádor na mozgu. "Išlo o čas ... zrazu vyšiel von z operačnej sály hlavný operatér, prišiel ku nám a mamine povedal: "Pani Matovičová, potrebujem motivovať operačný tím. Päť tisíc by to spravilo." Mamina povedala, že ale ona pri sebe také veľké peniaze nemá. Chladnokrvne povedal: "Nevadí, počkáme." Ja som zostal, mamina v strese utekala do mesta do banky. Keď po hodine prišla a "motivačné" odovzdala do rúk "lekára", operácia ocina sa začala," napísal expremiér. Príbeh však šťastný koniec nemal a o ocina v lete prišiel.

Spomenutého lekára teraz stretol aj pri rokovaniach. "Žalúdok sa mi obracal, ale nemohol som na sebe dať znať, že vidím pred sebou ľudský odpad. Odpad, ktorý sa pred Slovenskom tvári na elitu, a bohužiaľ, Slovensko ho za elitu považuje. Zvládol som to, zastupoval som štát, nie syna otca so zhubným nádorom v hlave, za ktorého operáciu si bezcitný chrapúň od mamy príkladne vydieračským spôsobom vypýtal "motivačné" a kým neprišlo, ani operovať nezačal," penil Matovič v statuse. Dodal, že už nedokáže sedieť za jedným stolom s ľuďmi, pre ktorých sú pacienti v nemocniciach nástrojom na vydieranie pre vlastný prospech.

Rokovať už s LOZ neplánuje a osobne by im ani neustupoval. Rozhodnutie však necháva na premiéra Eduarda Hegera a bude chápať, keď im v niečom ustúpi. To, čo predvádzajú odborári podľa neho nemá nič spoločné so zápasom za spravodlivú mzdu. "Rozkrádať zdravotníctvo a okrádať tak chorých ľudí ako Fico s Pellerínou, považujem za najhorší možný čin politika. Brať si za rukojemníkov pacientov v nemocniciach a organizovať sabotáž ochrany zdravia a záchrany životov, považujem za najhorší možný čin lekára," dodal.

Svoj status nemieril proti čestným, pracovitým a ľudským lekárom. "Cieľom napísaného je zadosťučiniť pravde a aspoň takto symbolicky sa vzoprieť amorálnemu konaniu ľudí, ktorí sa rozhodli zneužiť svoju moc nad zdravím a životmi chorých ľudí," napísal tiež.