27. jún. 2023 o 05:30
krsk, Koktejl

Spoveď matky tínedžera z ponorky Titan: Synovi († 19) prenechala svoje miesto!

placeholder
Matka tínedžera prehovorila.
Zdroj: Profimedia, TASR/AP

V miniponorke, ktorá smerovala k vraku Titanicu, zahynuli otec a syn.

Zaujímavosti
27. jún. 2023 o 05:30
Spoveď matky tínedžera z ponorky Titan: Synovi († 19) prenechala svoje miesto!

V miniponorke, ktorá smerovala k vraku Titanicu, zahynuli otec a syn.

Svetom pred pár dňami otriasla tragédia, ktorá sa odohrala v miniponorke smerujúcej k vraku Titanicu. Tínedžer Suleman Dawood, ktorý zomrel v ponorke Titan, si so sebou vzal Rubikovu kocku, pretože chcel prekonať svetový rekord, uviedla jeho matka Christine pre BBC. Devätnásťročný mladík sa dokonca prihlásil do Guinnessovej knihy rekordov a jeho otec Shahzada, ktorý tiež zahynul, si do priestorov ponorky priniesol fotoaparát, aby tento moment zachytil.

Mama tínedžera Christine Dawood s dcérou sa nachádzali na palube podporného plavidla ponorky, keď prišla správa, že sa komunikácia s Titanom prerušila. "V tej chvíli som nechápala, čo to znamená - a potom to už išlo len dolu vodou," povedala. Vo svojom prvom rozhovore uviedla, že si pôvodne plánovala ísť s manželom pozrieť vrak Titanicu ona, ale výlet zrušili kvôli pandémii.

"Potom som ustúpila a dala som im priestor, pretože on (Suleman) naozaj chcel ísť," pokračuje. Okrem Sulemana a jeho otca Shahzada Dawooda zahynuli na palube aj ďalší traja ľudia. Suleman tak miloval Rubikovu kocku, že ju nosil všade so sebou a ohromoval ľudí tým, že zložitý hlavolam vyriešil za 12 sekúnd.

"Povedal, že Rubikovu kocku vyrieši v hĺbke 3 700 metrov pod hladinou mora na Titanicu," dodala užialená mama. Suleman bol študentom univerzity v Glasgowe. Jeho otec a podnikateľ Shahzada Dawood, ktorý bol Brit, pochádzal z jednej z najbohatších pakistanských rodín. Rodina vrátane 17-ročnej dcéry Aliny nastúpila na palubu podporného plavidla ponorky na Deň otcov.

Pred tým, ako sa manžel a syn nalodili na ponorku Titan, rodina vtipkovala. "Bola som za nich naozaj šťastná, pretože to obaja chceli urobiť už veľmi dlho," povedala Christine. Svojho zosnulého manžela opísala ako nákazlivo zvedavého na svet okolo seba - ako človeka, kvôli ktorému rodina po večeri pozerala dokumentárne filmy.

Žena a jej dcéra zostali na palube lode Polar Prince, keď sa záchranná misia zmenila z nádejnej na zúfalú. "Myslím, že som stratila nádej, keď sme prekročili hranicu 96 hodín," priblížila pre BBC vdova po bohatom podnikateľovi. Vtedy podľa nej poslala správu svojej rodine a povedala, aby sa pripravili na najhoršie...

Dcére Aline podľa jej slov vydržala viera dlhšie. "Nestratila nádej, kým nezavolala pobrežnej stráži. Kým nám v podstate neoznámili, že našli trosky," uzavrela. Rodina sa v sobotu vrátila domov a v nedeľu sa konala pohrebná modlitba za Shahzadu a jeho milovaného syna Sulemana. Christine dojalo, že prítomný duchovný vyriekol modlitbu za všetkých päť mužov, ktorí sa už domov viac nevrátia.