13. feb. 2025 o 16:30
B.P., Koktejl

Podľa odborníka na výživu si musíte zapamätať tieto 3 čísla, ak chcete úspešne schudnúť: Ukážeme vám, ktoré to sú!

placeholder
Chudnúť sa dá aj bez námahy!
Zdroj: iStock

Chceli by ste schudnúť, no zároveň si udržať zdravý vzhľad? Počítanie kalórií rozhodne nepatrí k najideálnejším spôsobom, ako dosiahnuť vysnívanú postavu. Istý odborník však tvrdí, že účinné riešenie predsalen existuje!

Zaujímavosti
13. feb. 2025 o 16:30
Podľa odborníka na výživu si musíte zapamätať tieto 3 čísla, ak chcete úspešne schudnúť: Ukážeme vám, ktoré to sú!

Chceli by ste schudnúť, no zároveň si udržať zdravý vzhľad? Počítanie kalórií rozhodne nepatrí k najideálnejším spôsobom, ako dosiahnuť vysnívanú postavu. Istý odborník však tvrdí, že účinné riešenie predsalen existuje!

Profesor molekulárnej neuroendokrinológie a čestný prezident Britskej asociácie dietológov, Giles Yeo, zdieľal revolučný prístup k chudnutiu bez drastickej diéty, ktorý vás prekvapí. Kľúčom sú tri čísla, ktoré vás budú sprevádzať na tejto – pre mnohých nesmierne náročnej – ceste, informuje gloucestershirelive.co.uk.

Vynikajúci trik bez počítania kalórií

Profesor Yeo odporúča zamerať sa na tri čísla: 16, 30 a 5. Prvé z nich, číslo 16, označuje ideálny podiel bielkovín v dennej strave. „Ak nie ste olympionik alebo pacient, ktorý potrebuje špeciálnu diétu, váš príjem bielkovín by mal byť na úrovni 16 %, hovorí profesor Yeo. Tvrdí, že ak prijímate menej bielkovín, môže to viesť k ich nedostatku v organizme, no ak ich konzumujete nadmerne, môžete zaťažiť pečeň alebo obličky.

Nemusíte sa pritom striktne držať len živočíšnych bielkovín – tofu alebo strukoviny, ako sú fazuľa či šošovica, sú taktiež vynikajúcou voľbou!

Príjem vlákniny

Druhé číslo, číslo 30, predstavuje množstvo vlákniny, ktoré by ste mali denne prijať. Podľa špecialistu však väčšina ľudí konzumuje len zlomok odporúčaného množstva. Ak sa chcete zdravo stravovať, alebo chudnúť, je potrebné zvýšiť príjem ovocia a zeleniny!

Ako je to s cukrom?

Tretie číslo 5 – označuje percento pridaného cukru v strave. „Obmedzte pridaný cukor na menej než 5 %. Pridané cukry sa nachádzajú v rôznych potravinách – sladkostiach, čokoládach či sladených nápojoch. Sem patria aj ďalšie sladidlá, ako med alebo javorový sirup,“ hovorí Yeo.