17. aug. 2023 o 17:00
mob, Koktejl

Odkaz v chorvátskom obchode šokoval zákazníkov: Majiteľovi už došla trpezlivosť!

placeholder
Na dverách chorvátskeho obchodu sa objavil nahnevaný odkaz.
Zdroj: facebook/groups/glaspoduzetnika

Nový zákon platí niekoľko týždňov.

Cestovanie
17. aug. 2023 o 17:00
Odkaz v chorvátskom obchode šokoval zákazníkov: Majiteľovi už došla trpezlivosť!

Nový zákon platí niekoľko týždňov.

V Chorvátsku prebehlo oproti minulej sezóne viacero zmien. Od 1. januára prešla krajina na euro a už niekoľko týždňov platí zákon, podľa ktorého majú byť obchody počas sviatkov a nedele zatvorené, informuje web index.hr.

Zákon však pomaly likviduje malých živnostníkov, teda majiteľov rodinných obchodov, ktorých sa výrazne dotýka a má navyše množstvo výnimiek, ktoré ale môžu niektoré obchody znevýhodniť. Veľké reťazce si môžu naplánovať, ktoré nedele budú mať otvorené, aby vždy bola otvorená niektorá predajňa v okolí.

Zákon frustruje nejedného majiteľa menšieho obchodu po celej krajine. Najnovšie sa na dverách obchodíka v Splite objavil nepekný odkaz adresovaný chorvátskej vláde. Fotografia s jasnou správou majiteľa sa objavila aj v skupine na sociálnej sieti.

„Vážení zákazníci, naša vláda je plná opíc, ktoré zo všetkého robia chaotickú džungľu, takže náš malý obchod je dnes zatvorený (ako väčšina obchodov v Chorvátsku). V súlade s týmto rozhodnutím strávime tento deň na pláži jedením banánov a opičením, aby sme vzdali hold našej vláde (v prípade dažďa budeme popíjať doma alebo v kaviarni, v každom prípade budeme vyvádzať opičiny),“ mohli si prečítať na ceduli turisti v angličtine.

Majiteľ nezabudol pripojiť aj vysvetlenie pre svoj hnev: „Náš obchod závisí od cestovného ruchu, takže je naozaj idiotské zakázať nám pracovať v sezóne. Ale, hej... vitajte v Chorvátsku,“ dodal na záver.

Obchod v Splite nie je jediný. V komentároch pridala Ivana záber s podobným odkazom: „5. august, zatvorené. (politika retardovanej vlády),“ znelo jasne.