26. jún. 2023 o 12:00
krsk, Koktejl

Dovolenkárov v Chorvátsku čaká netradičné leto! Zarážajúca predpoveď odborníčky

placeholder
Dovolenkári Chorvátsko milujú (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Ako budú vyzerať nasledujúce letné mesiace?

Cestovanie
26. jún. 2023 o 12:00
Dovolenkárov v Chorvátsku čaká netradičné leto! Zarážajúca predpoveď odborníčky

Ako budú vyzerať nasledujúce letné mesiace?

Mesiac jún v dovolenkovom Chorvátsku bol nezvyčajný a vyznačoval sa miernym počasím ako na jar. Čo to znamená? Šéfka Riaditeľstva pre klimatické aktivity ministerstva hospodárstva Dunja Mazzocco Drvar porozprávala o prognózach na leto, píše web Slobodna Dalmacija.

"Z hľadiska teplotných priemerov sa jar neodchýlila od posledných 30 rokov a bola mimoriadne daždivá, takže ľudia ju vnímali ako chladnejšie počasie. Tento jún prišli horúčavy, prvá tridsiatka, pomerne neskoro, v Záhrebe až 19. júna. Za posledných 30 rokov sa to stalo len trikrát. Počasie bolo "čerstvejšie", a preto sú pre nás tieto horúčavy nepríjemnejšie," vysvetlila.

Komentujúc extrémy počasia potvrdila, že chladnejšie obdobia sa predlžovali až do júna a tie teplejšie môžu trvať takmer do decembra.

"Zaznamenali sme predĺženie teplej časti roka a bude to pokračovať, ak niečo neurobíme. Očakávame, že o 20 alebo 30 rokov bude leto trvať ešte dlhšie. Podľa niektorých prognóz sa počet dní teplej časti roka predĺži o tridsať dní na pevnine a o sedemdesiat dní na mori," upozornila Mazzocco.