23. jún. 2023 o 12:00
krsk, TASR, Koktejl

Čitateľka Aďka odfotila účtenku na dovolenke v Turecku: Aha, koľko sme platili za večeru!

placeholder
Reštaurácie v Istanbule ponúkajú širokú paletu jedál.
Zdroj: Tip

Dovolenková sezóna je tu!

Cestovanie
23. jún. 2023 o 12:00
Čitateľka Aďka odfotila účtenku na dovolenke v Turecku: Aha, koľko sme platili za večeru!

Dovolenková sezóna je tu!

Máte tip? Pošlite nám ho na tip@koktejl.sk

Množstvo slovenských dovolenkárov volí tento rok okrem klasík ako sú Grécko, Chorvátsko a Taliansko aj exotické Turecko, ktoré je známe teplým až subtropickým podnebím. Už teraz sú tam teploty vhodné na kúpanie v Antalyi, objavovanie jedinečného Izmiru či metropoly Istanbul. Práve ten navštívila čitateľka Aďka, ktorá poslala redakcii Koktejl.sk cenu večere pre štyri osoby zo samotného centra mesta.

S partiou kamarátok si objednali fľašu bieleho vína, veľkú neperlivú minerálku a tanier s predjedlom a pečivom, po ktorom nasledovali hlavné jedlá. "Po predjedle sme si objednali plnený borek, ravioli s mletým mäsom, placku velibah, grilované mäsové guľky a filety stavridy," opísala spoločnú objednávku. Všetko dokopy ich vyšlo na 1280 TL (47 eur), z čoho sa platilo 13 % (5,44 eura) za servis a obsluhu.

Účtovaná cena za obsluhu je známa aj v Taliansku. Nie je ničím nezvyčajným, ak vám v talianskej reštaurácii okrem cien za objednané pitie a jedlo účtujú ešte tzv. coperto. Pre mnohých turistov je však suma na účtenke šokom. Zväčša je do nej zarátaná obsluha, prestieranie a iné veci s tým spojené.

Cestovný ruch vlani rástol

Cestovné kancelárie si síce medziročne polepšili a mali trojnásobne viac klientov, ale napriek tomu to bolo len 60 % z hodnôt dosiahnutých v poslednom roku pred pandémiou, teda v roku 2019, informuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najviac osôb v roku 2022 vycestovalo organizovane do obľúbených destinácií ako Turecko, Grécko, Chorvátsko, Česká republika, Egypt, Taliansko, Cyprus a Bulharsko, čo predstavuje vyše 70 % všetkých organizovaných vycestovaní zo Slovenskej republiky. Z týchto krajín len Česká republika, Egypt a Cyprus zaznamenal rast klientov oproti obdobiu pred pandémiou.

Vysoký rast v roku 2022 zaznamenali exotickejšie destinácie ako Maldivy, Egypt, Tunisko, Spojené arabské emiráty, Omán a Jordánsko. Najvýraznejšie zlepšenie postavenia v rebríčku malo Jordánsko.