29. máj. 2023 o 12:00
krsk, TASR, Koktejl

Čitateľka objavila na účte v Taliansku položku, ktorá šokuje: Pozor na tento poplatok!

placeholder
Čitateľka poslala fotky z milánskej reštaurácie v centre,
Zdroj: Tip

Pekné počasie priviedlo do známych destinácií prvých dovolenkárov.

Zahraničné správy
29. máj. 2023 o 12:00
Čitateľka objavila na účte v Taliansku položku, ktorá šokuje: Pozor na tento poplatok!

Pekné počasie priviedlo do známych destinácií prvých dovolenkárov.

Máte tip? Pošlite nám ho na tip@koktejl.sk

Začínajúce letné obdobie láka na objavovanie svetových metropol. Či už ide o spoznávanie mesta, alebo oddych pri mori, jednou z najobľúbenejších krajín je u Slovákov stále Taliansko. Záber svojho jedla a účtu z centra talianskeho Milána poslala aj čitateľka Koktejlu. Obed ju a kamarátku vyšiel na 61 eur. Čo všetko si objednali?

"Ako hlavné jedlo sme mali Penne Amatriciana a Cannelloni, k tomu dvakrát drink Bellini a jedno kapučíno. Ako si môžete všimnúť, zarátali aj coperto," upozornila pri fotke svojho účtu čitateľka. O čo ide pri tomto neznámom slovíčku?

Nie je ničím nezvyčajným, ak vám v talianskej reštaurácii okrem cien za objednané pitie a jedlo účtujú ešte tzv. coperto. Pre mnohých turistov je však suma na účtenke šokom. V prípade čitateľky išlo o 4 eurá. Zväčša je tam do sumy zarátaná obsluha, prestieranie a iné veci s tým spojené.

V Taliansku sa navyše ceny alkoholických drinkov momentálne pohybujú v rozmedzí 10-14 eur, ako to bolo aj u čitateľky, ktorá platila za drink viac ako za samotné jedlo!

Dovolenka v zahraničí

Každoročný prieskum spoločnosti ZľavaDňa na reprezentatívnej vzorke viac ako 2 200 Slovákov v období na prelome mesiacov apríl a máj ukázal, že v prípade zahraničných dovoleniek sa Slováci najčastejšie rozhodujú pre Chorvátsko, a to až 23 %.

Na druhom mieste zhodne skončili Taliansko a Grécko, pre ktoré sa tento rok rozhodlo 16 % opýtaných. Hlavným dôvodom pre dovolenku mimo našej krajiny je more, čo prezradilo až 77 % respondentov, 37 % sa tak rozhoduje z dôvodu potreby spoznávať nové miesta vo svete. Výhodnejšia cena za pobyty presvedčí len 16 %. Najviac, a to až 36 %, plánuje minúť za letnú dovolenku v zahraničí od 500 do 1 000 eur. Len o 1 % menej by sa rado vošlo do sumy 500 eur.