22. dec. 2025 o 08:30
Nikol, Koktejl

Helena Vondráčková má špeciálny recept na vianočnú štólu: Karel Gott († 80) sa jej nevedel nabažiť!

placeholder
Helena Vondráčková a Karel Gott.
Zdroj: Instagram/helenavondrackovacz

Patrila k jeho obľúbeným.

Zahraničné promi
22. dec. 2025 o 08:30
Helena Vondráčková má špeciálny recept na vianočnú štólu: Karel Gott († 80) sa jej nevedel nabažiť!

Patrila k jeho obľúbeným.

Vianoce sú spojené so skvelým jedlom vrátane tradičných koláčov, bez ktorých si mnohí z nás nevedia predstaviť sviatočný stôl. A hoci klasické recepty majú svoje miesto, ľudia radi hľadajú nové inšpirácie. Podľa kulinárskeho webu ireceptar.cz môže byť skvelou inšpiráciou pre vaše sviatočné pečenie recept Heleny Vondráčkovej.

Nie je žiadnym tajomstvom, že legendárna česká speváčka je zároveň skvelou kuchárkou a pekárkou. Každú voľnú chvíľu využíva, aby sa vyzvŕtala pri sporáku a pripravila dobroty, ktorými poteší svojho manžela Martina. Sladké pečivo počas vianočných sviatkov je pre ňu neodmysliteľnou súčasťou sviatočnej pohody.

Konkrétne ide o vianočnú štólu, ktorú si môžete upiecť v predstihu, pokojne aj týždeň pred Štedrým dňom. Tento koláč mal byť obľúbenou dobrotou speváka Karla Gotta († 80), keďže si na ňom veľmi rád pochutnával a dokonca bol jeho favoritom medzi dezertmi.

Vianočná štóla podľa Heleny Vondráčkovej

Ingrediencie:

  • 80 g droždia
  • troška vlažného mlieka (na rozmiešanie droždia)
  • 1 kg hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 400 g zmäknutého masla
  • 150 g cukru
  • štipka soli
  • 60 horkých mandlí (pomleté)
  • 380 g hrozienok
  • 125 g kandizovaného ovocia
  • 6 balíčkov vanilkového cukru
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna

Postup:

Droždie rozmiešajte v troške vlažného mlieka a nechajte kvások pár minút vykysnúť. Keď je pripravený, pridajte ho do misy s múkou, vajcami, zmäknutým maslom, cukrom a štipkou soli a dôkladne premiešajte. Do cesta potom vmiešajte pomleté mandle, hrozienka, kandizované ovocie, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru.

Cesto dôkladne spracujte rukami, nemalo by byť príliš mäkké, ale ak by sa drobilo, pridajte trochu mlieka. Hotový bochník nechajte kysnúť približne 30 až 60 minút. Štólu môžete pripraviť aj pletenú, podobne ako vianočku, no cesto je hutné a nebude také nadýchané. Väčšinou stačí cesto rozvaľkať do obdĺžnika a dlhé strany preložiť do stredu.

Takto pripravenú štólu preložte na vymastený a múkou vysypaný plech. Nechajte ju ešte chvíľu odpočinúť, kým sa rúra dobre rozohreje, a potom pečte na 180 °C približne 45 minút. Nezabudnite, že hotovú štólu je potrebné dôkladne posypať práškovým cukrom a nechať odležať až do Vianoc. Dobrú chuť!