28. nov. 2022 o 13:00
krsk, Koktejl

Vianočné pečenie ohrozujú ceny obľúbenej suroviny: Čím nahradíte drahé maslo?

placeholder
Existujú suroviny, ktoré môžete pri pečení použiť namiesto masla (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Zdražovaniu sa tento rok nevyhla ani jedna z najzákladnejších surovín v každej slovenskej kuchyni.

Zahraničné správy
28. nov. 2022 o 13:00
Vianočné pečenie ohrozujú ceny obľúbenej suroviny: Čím nahradíte drahé maslo?

Zdražovaniu sa tento rok nevyhla ani jedna z najzákladnejších surovín v každej slovenskej kuchyni.

Pečenie vianočných koláčov si bez masla nevieme predstaviť. A tento rok je čím ďalej, tým drahšie. Ani ono však nie je úplne nenahraditeľné, uvádza portál magazin.recepty.cz. Či už hľadáte len lacnejšiu alternatívu, maslo sa vám minie v tom najnevhodnejšom čase, nemôžete ho konzumovať zo zdravotných dôvodov, alebo chcete niečo, čo bude zdravšie, existujú viaceré náhrady! Po akých potravinách treba siahnuť?

Rastlinný olej

Ako alternatíva masla fungujú aj oleje, pri ktorých je plusom, že neobsahujú mlieko, a tak sú vhodné aj pre ľudí, ktorí majú problém s laktózou. To, aký druh si vyberiete, závisí od vás. Repkový a slnečnicový olej nemajú výraznú chuť, preto sa nemusíte obávať, že ovplyvnia výslednú chuť, informuje český web. Ľahkú chuťovú stopu však zanecháva olivový olej, preto sa veľmi nehodí do sušienok, koláčov či chleba.

Margarín

Margarín sa používa podobne ako maslo, veľa ľudí ho dokonca preferuje, lebo je zdravší a lacnejší. Nepleťte si ho ale so stuženými tukmi. Margarín sa už dnes mieša zo zmesi prírodných rastlinných olejov. Je ideálny do sušienok a koláčov.

Grécky jogurt

Do koláčov, cesta na sušienky a buchiet je vhodný kvalitný grécky jogurt. V receptoch môžete nahradiť maslo jogurtom v pomere 1 : 1.

Sádlo

Popularitu opäť získava aj sádlo a nie je vhodné iba na smaženie. Kalorickej suroviny sa v obmedzenom množstve podľa českého webu netreba báť. Sádlo neobsahuje laktózu a ako náhradu masla ho môžete použiť v kysnutých cestách.