Podľa americkej lekárky Neeny Chandrasekaran, špecialistky na pľúcne zdravie a intenzívnu starostlivosť, existuje jednoduchý spôsob, ako znížiť riziko opice. Stačí si dať pred konzumáciou alkoholu trochu syra. V populárnom videu na TikToku, ktoré videli vyše tri milióny ľudí, doktorka vysvetľuje, že práve vysoký obsah bielkovín a tukov v syre spomaľuje vstrebávanie alkoholu v tele.
„Syr pokrýva žalúdok a znižuje absorpciu alkoholu. Vďaka tomu sa zníži množstvo toxického acetaldehydu, vedľajšieho produktu rozkladu alkoholu, ktorý je hlavnou príčinou opice a spôsobuje príznaky, ako je nevoľnosť a vyčerpanie,“ vysvetľuje Neena Chandrasekaran, ktorá pôsobí na Floride.
„Syr je plný vitamínov skupiny B a vápnika. Tieto špecifické živiny sa počas pitia alkoholu z tela vyčerpávajú. Samozrejme je vždy lepšie nepiť vôbec. Ale pokiaľ sa rozhodnete piť, skúste si predtým dať syr,“ dodáva lekárka.
Podobnú súvislosť medzi syrom a bojom proti opici potvrdili v roku 2023 kórejskí vedci. Podľa nich môžu určité baktérie obsiahnuté v syroch pomôcť telu rýchlejšie odbúravať acetaldehyd tým, že podporujú enzýmy v pečeni.