Letušky prezradili, aké najhoršie pochutiny či nápoje si môžete počas cesty lietadlom vypýtať. Ako informoval portál Unilad, poznamenali, že tieto položky môžu ľahko znepríjemniť pobyt na palube aj ostatným pasažierom. Čomu by ste sa teda radšej mali vyhýbať?
Cesta lietadlom môže byť pre mnohých ľudí stresujúca. Musíte sa totiž dostať cez kontrolu batožiny, drahé jedlo v bezcolnej zóne až po dlhé čakanie na odlet. Potom pridajte k týmto starostiam aj možné komplikácie na palube, ako napríklad pobyt vedľa cestujúceho s chorobou, podgurážených pasažierov či plačúce deti. Všetky tieto veci pravdepodobne spôsobia, že budete zúriť ešte skôr, ako lietadlo opustí pristávaciu plochu.
Mnohé letušky však poznamenali, že let môžu znepríjemniť aj ďalšie veci, ktoré môžeme ovplyvniť aj my sami. Tvrdia, že väčšina cestujúcich prehliada jeden aspekt, ktorý spočíva v tom, čo jedia a pijú. Odhalili preto päť hlavných veci, ktoré by ste si na palube lietadla nikdy nemali objednávať.
Zapáchajúce občerstvenie
Pre mnohých môže byť dosť nepríjemné, keď sa musia tlačiť v lietajúcom kovovom stroji so stovkami cudzích ľudí. Problémom je, že v tomto priestore nie je možné správne vetrať, čo môže spôsobovať komplikácie najmä pre ľudí, ktorí obľubujú jedlá so silnou arómou.
V rozhovore pre portál Delish jedna anonymná letuška konkrétne uviedla, že kukuričné oriešky patria k pochutinám, ktoré dokážu svojim smradom zapchať nosné dierky cestujúcich. "Sú chutné, ale zapáchajú hneď, ako otvoríte balenie. Preto ich podávame v našom koši na občerstvenie len v prvej triede. Najhoršia je príchuť pečeného barbecue. Keď otvoríte vrecko, zacítite, akoby sa v lietadle niečo pálilo," podotkla s tým, že aj cibuľové či cesnakové občerstvenie dokáže spôsobovať dlhotrvajúci zápach.
Horúce nápoje
Len málokto z nás dokáže odolať pokušeniu vozíka s teplými nápojmi, ktorý v pravidelných intervaloch prichádza do uličiek počas letu. Bývalý steward Alex Quigley však prezradil, že existuje dobrý dôvod, prečo by sme sa mali pri príchode vozíka pozerať inam.
Vysvetlil, že lietadlá používajú nádrže s pitnou vodou, v ktorých nápoje dlhší čas stoja. "Nedá sa povedať, ako často alebo kedy sa nádrž čistila naposledy. Preto je to skvelé miesto pre baktérie. Môžem úprimne povedať, že som nevidel nikoho, kto by ich medzi cestami umýval," prezradil.
Potraviny spôsobujúce plynatosť
V lietadlách môžete okrem aromatických pochutín nájsť aj iné jedlá, ktorým by ste mali radšej vyhnúť. Alex poznamenal, že z hygienických dôvodov by ste si na palube nemali dávať potraviny, ktoré spôsobujú plynatosť, ako sú fazuľa, mastné jedlá, zelená zelenina, limonády a mliečne výrobky. "Vzduch v lietadle cirkuluje, nikdy nie je čerstvý. To znamená, že ak niekto trpí plynatosťou, vdychujete ho znova a znova," povedal.
Mäso
Väčšina diaľkových letov ponúka počas cesty jedlá na výber, ale Alex prezradil, aby ste sa v záujme vlastného zdravia vyhli všetkým mäsitým pokrmom. "Dôveru pri skladovaní akéhokoľvek mäsa vkladáte do rúk letušky, a ako všetci vieme, často dochádza k meškaniam či mechanickým problémom. Takže sa môžete dostať do situácie, pri ktorej uvarené jedlá prekročili čas skladovania určený pre dané jedlo. Neriskujte otravu v lietadle," podotkol.
Alkohol
Poslednou položkou, ktorej by ste sa podľa Alex mali vyhnúť, je alkohol. Vysvetlil, že vysoká nadmorská výška v kombinácii s ním môže byť toxická pre vaše telo. Iná letuška zase prízvukovala, že drink Bloody Mary by mohol byť najhorší zo všetkých, pretože je slaný. "Vždy ľuďom hovorím, aby radšej pili vodu," dodala.
