02. apr. 2025 o 08:13
Famous.cz, Koktejl

Onkológ radí, ako znížiť riziko rakoviny hrubého čreva: Zaraďte do stravy tento mliečny produkt!

placeholder
Rakovina hrubého čreva sa u mladých ľudí objavuje čoraz častejšie. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Varoval, že nie všetky prinášajú rovnaké výhody.

Zdravie
02. apr. 2025 o 08:13
Onkológ radí, ako znížiť riziko rakoviny hrubého čreva: Zaraďte do stravy tento mliečny produkt!

Varoval, že nie všetky prinášajú rovnaké výhody.

Popredný onkologický chirurg profesor Justin Stebbing vyzval britskú verejnosť, aby do svojej každodennej stravy zaradila porciu bieleho živého jogurtu, čím možno podľa neho znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Živý biely jogurt – bez prísad, farbív, sladidiel a ochucovadiel – obsahuje baktérie, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku rakovinových buniek v črevách.

Podľa Stebbinga je možné každodennou konzumáciou bieleho živého jogurtu znížiť riziko tejto choroby až o dvadsať percent. "Ako konzultant onkológ som sa stretol s mnohými ľuďmi, ktorí sa pýtali, ako môžu znížiť riziko. Rastúce dôkazy naznačujú, že pravidelná konzumácia jogurtu môže mať ochranný účinok proti určitým agresívnym formám rakoviny hrubého čreva," uviedol profesor Stebbing.

Avšak, varoval, že nie všetky jogurty prinášajú rovnaké výhody. A treba konzumovať skutočne len biely živý jogurt bez akýchkoľvek prísad! „Rôzne fermentačné procesy môžu viesť k rôznym úrovniam prospešných baktérií, takže je dobré vyberať biele jogurty so živými kultúrami,“ radí profesor Stebbing. Dodal, že prírodné, nesladené a plnotučné varianty majú obvykle vyšší obsah bielkovín a nižší obsah sacharidov.

Odborníci sa domnievajú, že bifidobaktérie prirodzene prítomné v jogurte majú protirakovinový účinok a môžu zabraňovať tvorbe nádorov, aj keď presný mechanizmus nie je úplne známy. Jogurt môže mať aj protizápalový účinok na črevnú sliznicu, čo ďalej znižuje riziko rakoviny.