28. júl. 2022 o 07:01
TASR, Koktejl

Ukrajina pomôže s vývozom elektriny: Podľa Zelenského sa stane jedným z garantov energetickej bezpečnosti

placeholder
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: TASR/AP

Podľa jeho slov sa Ukrajina postupne stane jedným z garantov európskej energetickej bezpečnosti.

Zahraničné správy
28. júl. 2022 o 07:01
Ukrajina pomôže s vývozom elektriny: Podľa Zelenského sa stane jedným z garantov energetickej bezpečnosti

Podľa jeho slov sa Ukrajina postupne stane jedným z garantov európskej energetickej bezpečnosti.

Ukrajina zvýši svoj export elektrickej energie do krajín Európskej únie, ktoré čelia energetickej kríze vyvolanej ruskou agresiou voči Kyjevu. V pravidelnom večernom prejave k národu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovala agentúra AFP.

„Pripravujeme sa na zvýšenie nášho exportu elektriny zákazníkom v Európskej únii. Tento náš vývoz umožní nielen zvýšiť naše príjmy v zahraničnej mene, ale pomôže aj naším partnerom čeliť ruskému energetickému tlaku,“ vyhlásil Zelenskyj potom, ako Rusko výrazne znížilo dodávky plynu do Európy.

Podľa jeho slov sa Ukrajina postupne stane jedným z garantov európskej energetickej bezpečnosti. V polovici marca tohto roku bola ukrajinská elektrizačná sústava napojená na sieť EÚ, čo malo pomôcť zaistiť energetické dodávky Kyjevu po ruskom vpáde na Ukrajinu. Od začiatku júna začala Ukrajina vyvážať do EÚ elektrinu cez územie Rumunska.

Rusko znížilo v stredu dodávky plynu do Európy cez kľúčový plynovod Severný prúd 1 zhruba o polovicu, čím sa dodávky zredukovali na pätinu kapacity plynovodu. Gazprom ako dôvod uviedol nevyhnutnosť opravy ďalšej turbíny, Európska únia však považuje znižovanie dodávok za energetické vydieranie. Štáty EÚ sa v tejto situácii dohodli na opatreniach na obmedzenie spotreby plynu počas nadchádzajúcej zimy.

BOMBA V CHERSONE ZABILA POLICAJTA

Pri explózii výbušného zariadenia v okupovanom juhoukrajinskom meste Cherson zahynul v stredu príslušník polície, zatiaľ čo ďalší policajt utrpel zranenia. Podľa ministerstva obrany v Kyjeve bombu odpálilo ukrajinské hnutie odporu. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že ide o ďalší zo série podobných útokov na územiach Ukrajiny, ktoré od začiatku invázie obsadili ruské jednotky.

 

„Ukrajinské odbojové hnutie čistí Cherson od zradcov,“ komentovala stredajší útok ukrajinská vojenská rozviedka riadená ministerstvom obrany v Kyjeve. Výbušné zariadenie bolo podľa nej odpálené na diaľku neďaleko centra Chersonu, ktorý ruské sily okupovali už krátko po februárovom začiatku invázie.

 

Ukrajinská vojenská rozviedka minulú sobotu vyzvala obyvateľov Chersonskej oblasti, aby hlásili informácie o tom, kde sa zdržiavajú ruskí vojaci a nahlasovali osoby kolaborujúce s okupantmi. Varovala, že za pomoc ruským okupantom bude nevyhnutne nasledovať odplata. Pri júnovom výbuchu v Chersonskej oblasti prišiel o život proruský predstaviteľ. Krátko predtým museli hospitalizovať šéfa miestnej väzenskej správy, ktorému podľa ruských médií pri aute vybuchla bomba.