17. apr. 2024 o 05:00
jž, Koktejl

Ďalšia známa slovenská moderátorka si nechala zmraziť vajíčka: Čo bolo najhoršie!

Spočiatku nevedela, či chce svoju cestu zdieľať verejne.

Domáce promi
17. apr. 2024 o 05:00
Ďalšia známa slovenská moderátorka si nechala zmraziť vajíčka: Čo bolo najhoršie!

Spočiatku nevedela, či chce svoju cestu zdieľať verejne.

Mária Zelinová je známa misska, moderátorka a redaktorka markizáckej Smotánky. Len prednedávnom moderátorka Becca na sociálnej sieti zdieľala, že po ťažkom rozchode sa rozhodla nechať si zmraziť vajíčka. Aj napriek tomu, že Mária je šťastne zadaná a tvorí pár s fešákom Tomášom, tiež sa rozhodla podstúpiť túto procedúru. Aký však mala dôvod?

Svoju cestu sa rozhodla zdieľať na sociálnej sieti. "Vekom sa tvorba a kvalita vajíčok znižuje a keďže nevidím do budúcnosti, neviem kedy budem mať dieťa, dala som si svoje vlastné vajíčka zamraziť. Ich vitalita bude aj o pár rokov presne v tom istom stave, ako je dnes. V prípade, že by som v budúcnosti nevedela otehotnieť, alebo by som s tým mala nejaký problém, stále mám zamrazené svoje zdravé vajíčka a takto to celé prebiehalo," povedala v úvode video, ktoré nájdete nad článkom.

Najprv absolvovala hormonálnu liečbu. "Absolvovala som už odber krvi, kde mi teda robili hormonálny profil, zistili, koľko mám vajíčok. Takže vlastne toto je môj prvý krok, prvá konzultácia," opisovala priebeh. Po testoch mohla začať s druhou fázou. "Prešiel mesiac od kontroly, ja som teda musela čakať na ďalší cyklus a dnes je deň D a začínam s injekciami. Začala som pociťovať aj silnejšie tlaky v maternici. Operácia prebieha v celkovej anestéze a trvá asi 10 minút," hlásila už z nemocničného lôžka.

Nad zverejnením svojej cesty uvažovala. "Po absolvovaní celého procesu som veľmi premýšľala, či to zverejniť. Nakoniec som sa rozhodla, že chcem! Nemyslím si, že by bolo niečo extrémne osobne a som presvedčená, že o tom treba rozprávať!" napísal na svoj príbeh a sledovateľom dala možnosť pýtať sa jej na čokoľvek s tým súvisiace.

Užívatelia jej poslali mnoho zaujímavých otázok. "Ako to potom funguje s týmito zamrazenými vajíčkami, keď budeš chcieť v budúcnosti deti?" znel jeden z prvých dotazov. "Rozmrazia sa, následne (externe) oplodnia a vložia. Úspešnosť záleží aj od spermiogramu muža," vysvetlila.

Sledovateľov zaujímala aj samotná príprava pred odberom vajíčok a trvanie pichania injekcií. "Protokol vám nastavia podľa výsledkov na vstupnom vyšetrení. U mňa to bolo 11 dní," priblížila svoju hormonálnu liečbu. A ako to zvládala psychicky? "Presne toto bol môj strašiak. Z internetov som mala informáciu, že baby mali úzkosti a podobne. U mňa ani náznak. Práveže som bola pokojnejšia, šťastnejšia (hormóny) ale asi na každú ženu to vplýva inak a hlavne, nešlo o IVF-ko (umelé oplodnenie, pozn. red.)," pokračovala v odpovediach.

Ďalšiu užívateľku zaujímalo, či to bolelo to. "Posledné 3 dni to "bolelo". Nazvala by som to skôr tlakom. Tým, že hormóne spôsobujú, že vám rastú folikuly, v ktorých sú vajíčka - vaječníky sa zväčšujú tiež a to zo zhruba 2 cm na pokojne aj 8-10. Tak mi bolo povedané. Bolela ma hlavne chôdza. Najviac som nadávala na naše cesty a jamy! Vtedy to bolelo veľmi - keď som na nejakú nabehla. Čiže cesta do prace bola bolestivá," odpovedala úprimne Mária.

Ľudí však zaujímal zákrok aj po finančnej stránke. "Niektoré kliniky, čo som pozerala, majú cenu okolo 1200€ ale bez mrazenia a ročného poplatku za uchovávanie vajíčok. Iné majú rovno sumu cca 1500€ všetko komplet (mrazenie, uchovávanie). Injekcie čiastočne prepláca poisťovňa. Podľa mňa sú tam nejaké výnimky, že poisťovňa preplatí aj časť z tých 1500€. Ale treba si to zistiť, no počula som o tom," povedala na záver. Všetky odpovede nájdete v galérii.