03. jún. 2023 o 10:00
mob, Koktejl

Mizerné dôchodky celebrít: Kubišová si tú sumu ani nepamätá... môže si Vyskočil za nízku penziu sám?

placeholder
Marta Kubišová, Ivan Vyskočil a Iva Janžurová.
Zdroj: Profimedia

Aké dôchodky poberajú známe tváre?

Celebrity
03. jún. 2023 o 10:00
Mizerné dôchodky celebrít: Kubišová si tú sumu ani nepamätá... môže si Vyskočil za nízku penziu sám?

Aké dôchodky poberajú známe tváre?

Množstvo umelcov v seniorskom veku otvorene priznáva, že musia stále pracovať, inak by z dôchodkov nevyžili. V tejto kategórii je aj Jiří Krampol (84), ktorý otvorene priznal, aký vysoký je jeho dôchodok.

„Nechcem sa sťažovať, ale je fakt, že keby som si neprivyrábal, tak môžem ísť rovno s krabicovým vínom pod most. Penziu, ktorá je 25-tisíc korún (asi 1 026 eur), zhltne nájom, takže, čo si zarobím navyše pri vystupovaní, to mám na prevádzku,“ posťažoval si Krampol pre eXtra.cz a dodal, že pracuje od svojich 14-tich rokov.

O polovicu menší dôchodok ako Krampol má herec Ivan Vyskočil (77). Čo si myslí o českej penzii by sa podľa jeho slov nedalo zverejniť, no tiež priznáva, že si to zrejme zavinil aj sám. „Asi som robil nevýnosnú prácu,“ povedal pre TN.cz a dodal: „Na začiatku 90. rokov dostali možnosť, že si nemusíme platiť sociálne, na čo sme dosť došli. Ale chlapci, čo to platili, dostali dôchodok asi 10-tisíc korún (421 eur), z čoho tiež nemohli žiť, takže sme na tom boli vlastne rovnako. Mne sa dôchodok časom zdvihol asi na 12-tisíc (505 eur), ale stále pracujem, a navyše bývam vo svojom," vysvetlil.

Keď sa pozrie do minulosti, Vyskočil si je vedomý, že si za to môže z časti aj sám. Má za sebou niekoľko rozvodov, ktorým postupne vyplatil nasporené peniaze. Taktiež ďalšie odložené peniaze na starobu prehýril.

Signatárka Charty 77 Marta Kubišová (80) nemohla 20 rokov spievať a preto musela byť spokojná s tým, čo jej dali v práci. Vo finále teda svoj dôchodok tak čierno nevidí a súdiť sa so štátom jej nikdy ani nenapadlo. „Ja ani vlastne neviem, aký mám teraz dôchodok, musela by som sa pozrieť do papierov,“ prezradila legendárna speváčka. Rovnako je na tom aj ďalšia speváčka Marie Rottrová (81) či herečka Iva Janžurová (82).

Na druhej strane barikády je zase herečka Jaroslava Obermaierová (77), ktorá sa na vysoké ceny a nízke dôchodky pravidelne sťažuje do médii. „V žiadnom prípade so svojím dôchodkom nie som spokojná, kto by tiež bol, z toho sa žiť nedá,“ zakončila.