07. aug. 2023 o 20:18
TASR, Koktejl

Súd rozhodol: Posledný policajt z prípadu zabitia Georgea Floyda spoznal svoj trest

placeholder
Prípad zabitia Georgea Floyda pozná celý svet
Zdroj: TASR/AP

Jeden z okoloidúcich natočil na mobilný telefón Floyda, ako sa sťažuje, že nemôže dýchať.

Zahraničné správy
07. aug. 2023 o 20:18
Súd rozhodol: Posledný policajt z prípadu zabitia Georgea Floyda spoznal svoj trest

Jeden z okoloidúcich natočil na mobilný telefón Floyda, ako sa sťažuje, že nemôže dýchať.

Súd v americkom Minneapolise v pondelok odsúdil posledného z členov policajnej hliadky obvinených zo zabitia černocha Georgea Floyda počas zatýkania v roku 2020. Tou Thao, ktorý je ázijského pôvodu a bránil okoloidúcim dostať sa bližšie k miestu, kde incident prebiehal, dostal väzenský trest vo výške štyroch rokov a deviatich mesiacov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Policajt Derek Chauvin, ktorý je beloch, kľačal Floydovi na zadnej strane krku viac než deväť minút.

Sudca Peter Cahill ešte v máji skonštatoval, že Thao je vinný zo spolupáchateľstva pri zabití druhého stupňa. Teraz mu vymeral výšku trestu. Sudca v 177-stranovej správe k verdiktu uvádza, že Thao svojím konaním bránil v prístupu verejnosti vrátane istého zdravotníka k miestu, kde vtedy dochádzalo k trestnému činu. Ako pokračoval sudca, Thao si taktiež nesplnil povinnosť zasiahnuť proti použitiu neprimeranej sily zo strany svojich kolegov.

Thao pred pojednávaním odmietol urobiť dohodu o vine a treste, keďže si nemyslí, že urobil niečo zlé. Sudca Cahill tak vychádzal z dôkazového materiálu predloženého k pojednávaniu so Chauvinom z roku 2021 a vlaňajšieho federálneho pojednávania týkajúceho sa porušenia Floydových občianskych práv s Thaom a bývalými policajtmi – belochom Thomasom Laneom a černochom Alexandrom Kuengom. Federálny súd uznal všetkých troch za vinných.

Chauvin sa pred federálnym súdom priznal z porušenia Floydových občianskych práv. Lane a Kueng sa zas priznali k spolupáchateľstvu pri zabití Floyda.

Thao si trest, ktorý oznámil sudca v pondelok, odsedí súbežne s triapolročným trestom uloženým federálnym súdom. Tam už prebehol aj odvolací proces, pričom súd predchádzajúci verdikt minulý týždeň potvrdil. Pondelkový trest je vyšší, než štyri roky odporúčané právnym poriadkom štátu Minnesota.

Lane dostal od štátneho súdu trojročný trest, Kueng triapolročný. Na federálnom súde dostali dva a pol roka, respektíve tri roky. Výkon oboch trestov im beží paralelne.

Chauvin dostal od štátneho súdu 22,5 roka za zabitie Floyda a ďalších 21 rokov od federálneho súdu za porušenie Floydových občianskych práv a tiež práv istého 14-ročného dieťaťa.

Agentúra AP pripomína, že v štáte Minnesota väzňov zvyčajne prepustia na podmienku po vykonaní dvoch tretín trestu. Vo federálnom systéme však nie je možné prepustiť väzňa na podmienku, ale na slobodu sa môže dostať skôr za dobré správanie sa.