Vianoce si mnohí z nás nevedia predstaviť bez zemiakového šalátu, no receptov na jeho prípravu existuje nespočetne veľa, pretože každý si ho prispôsobuje podľa vlastnej chuti. Podľa portálu ireceptar.cz si svoju vlastnú verziu pripravoval aj legendárny český spevák Karel Gott († 80), ktorý šalát miloval.
Určite nikoho neprekvapí, že umelec bol gurmán, ktorý si vedel vychutnať každú chvíľu života. Neoddeliteľnou súčasťou toho bol aj pôžitok z kvalitného jedla a pitia. Patril medzi tých, ktorí dokážu oceniť dobre pripravené pokrmy a vychutnať si ich naplno. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa neuspokojil s bežným receptom na zemiakový šalát.
Do svojej pochúťky totiž pridával špeciálnu ingredienciu, ktorá robila jeho verziu nielen lahodnou, ale aj originálnou. Išlo o zelenú papriku! Gott tvrdil, že práve ona dodáva šalátu ideálnu chrumkavosť a zároveň trochu odľahčuje ťažší pokrm s majonézou. Je totiž nielen chutná, ale aj veľmi zdravá, keďže je významným zdrojom kyseliny listovej.
Zemiakový šalát podľa Karla Gotta
Ingrediencie:
- 300 g uvarených a ošúpaných šalátových zemiakov
- 100 g kyslých uhoriek
- 50 g cibule
- 1 zelená paprika
- 2 natvrdo uvarené vajcia
- 100 g majonézy
- 50 g horčice
- soľ a čierne mleté korenie
- cukor
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
Cibuľu, zelenú papriku, uhorky a uvarené zemiaky nakrájajte na plátky a pridajte natvrdo uvarené vajcia. Cibuľu sparte s trochou nálevu z uhorky. Majonézu zmiešajte s horčicou, soľou, korením a cukrom. Zeleninovú zmes zalejte vychladnutým nálevom s cibuľou a pridajte majonézu, potom všetko dôkladne premiešajte. Nechajte šalát odležať v chladničke, ideálne do druhého dňa, pred podávaním ho ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
