23. okt. 2023 o 15:25
TASR, Koktejl

Súd rozhodol o obžalovanom z kauzy vraždy Tupého: Zostáva vo väzbe?!

placeholder
Pamätné miesto vraždy mladého študenta Daniela Tupého, študenta Filozofickej fakulty UK, ktorého zavraždili na Tyršovom nábreží v Petržalke.
Zdroj: TASR - Štefan Puškáš

Aký je verdikt súdu?

Domáce krimi
23. okt. 2023 o 15:25
Súd rozhodol o obžalovanom z kauzy vraždy Tupého: Zostáva vo väzbe?!

Aký je verdikt súdu?

Obžalovaný Adam Puškár z kauzy vraždy študenta Daniela Tupého zostáva vo väzbe. Na neverejnom zasadnutí o tom rozhodol Krajský súd v Bratislave. TASR to potvrdil hovorca súdu Pavol Adamčiak.

"Krajský súd v Bratislave dňa 20. októbra 2023 na neverejnom zasadnutí senátu zamietol sťažnosť obžalovaného A. P. ako nedôvodnú. Rozhodnutie je právoplatné," priblížil hovorca. Obžalovaný sa nachádza v tzv. útekovej väzbe pre obavu, že by mohol utiecť alebo sa iným spôsobom vyhýbať trestnému konaniu.

Súdy rozhodovali o ďalšom trvaní väzby po tom, ako bola na Adama P. podaná obžaloba pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom. Hlavné pojednávanie by sa malo na Mestskom súde Bratislava I začať 15. novembra. Obhajca Adama P. už skôr deklaroval, že jeho klient trvá na svojej nevine.

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.