23. okt. 2023 o 15:02
TASR, Koktejl

Prokurátor sa odvolal v daňovej kauze exprezidenta Kisku: Žiada prísnejší trest!

placeholder
Slovenský exprezident Andrej Kiska po vynesení rozsudku v Poprade v stredu 11. októbra 2023.
Zdroj: TASR - Adriána Hudecová

Odvolal sa proti rozsudku.

Domáce krimi
23. okt. 2023 o 15:02
Prokurátor sa odvolal v daňovej kauze exprezidenta Kisku: Žiada prísnejší trest!

Odvolal sa proti rozsudku.

Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Prešove sa odvolal proti rozsudku prvostupňového súdu v daňovej kauze bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku. Žiada prísnejší trest. Informoval o tom hovorca KP Prešov Marián Spišák.

"Prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov v zákonnej lehote podal odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Poprad zo dňa 11. októbra 2023 v neprospech obžalovaných proti výroku o treste, nakoľko obžaloba nepovažuje uložený trest za primeraný a dostatočný," priblížil hovorca.

Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelí Kiska obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Prvostupňový súd Kiskovi uložil trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest 15 000 eur a tiež zákaz vykonávať funkciu konateľa a štatutára obchodnej spoločnosti na obdobie šiestich rokov.

Eduard K. dostal trest odňatia slobody na dva roky s dvojročným podmienečným odkladom, peňažný trest 10 000 eur a zákaz činnosti na päť rokov a osem mesiacov. Rozsudok nie je právoplatný. Okrem prokurátora avizovali podanie odvolania aj obaja obžalovaní.

Obžalobu podal prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry v apríli 2022. Týka sa podozrenia z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou KTAG v rokoch 2013 a 2014 v celkovej výške 155 184,40 eur. Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami. Obaja obžalovaní vinu popreli a cítia sa byť nevinní.