23. okt. 2023 o 13:00
mob, TASR, Koktejl

Šokujúce slová Nicholsonovej o eutanázii: Chcem ísť do Švajčiarska a zatlačiť ten gombík

placeholder
Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Zdroj: TASR

Keď jej čas nastane, želá si, aby to bolo dôstojné.

Domáca politika
23. okt. 2023 o 13:00
Šokujúce slová Nicholsonovej o eutanázii: Chcem ísť do Švajčiarska a zatlačiť ten gombík

Keď jej čas nastane, želá si, aby to bolo dôstojné.

Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (46) v rozhovore pre TV Markíza uviedla, že po skončení mandátu z politiky odchádza a je z nej frustrovaná. Podľa vlastných slov ale bez práce zrejme neostane, keďže má viacero ponúk od medzinárodných inštitúcií.

„Vždy som chcela odísť tak, aby som nestratila zvyšky vnútornej integrity. Vo voľbách 2016 som mal 96-tisíc hlasov, v predchádzajúcich voľbách, keď SaS klesla, som mala 68-tisíc hlasov. Je preto dôležité aj pre mňa samu to vyhodnotiť tak, aby som nedopadla ako napríklad Mikuláš Dzurinda. Nechcela by som teda padnúť na úplne dno a je dobré si správne načasovať odchod,“ prezradila.

Pre Denník N prehovorila aj o inom odchode. Z tohto sveta. Keď jej čas nastane, želá si, aby to bolo dôstojné. „Svojim deťom hovorím o zodpovednosti za vlastné starnutie. Nechcem, aby ma moje deti kúpali, aby mi utierali zadok či sliny, aby sa vzdávali svojej práce a rodiny. Chcem, aby si ma pamätali takú, aká som bola. Keď príde môj čas a eutanázia u nás nebude legálna, chcem ísť do Švajčiarska a zatlačiť ten gombík,“ prezradila pre slovenské noviny.

Eutanázia a asistovaná samovražda sú povolené len v piatich členských krajinách - Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Nemecku a v Španielsku. Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa v máji 2023 podpísal zákon o dekriminalizácii eutanázie pre ľudí trpiacich nevyliečiteľnými chorobami či veľkými bolesťami. Tento zákon po zdĺhavom legislatívnom procese schválil aj portugalský parlament. Uzákonenie eutanázie bolo v tejto prevažne katolíckej krajine dlho príčinou rozporu a vyjadroval s ňou nesúhlas i samotný Rebelo de Sousa, ktorý je hlboko veriaci.