16. jún. 2023 o 18:33
TASR, Koktejl

Vyhľadávaný ostrov zavádza prísne obmedzenia: Stop turistom?!

placeholder
Ostrov Île-de-Bréhat pri severnom pobreží Francúzska (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Návštevníci na ostrov prichádzajú najmä loďou, z pevniny trvá plavba približne desať minút.

Zahraničné správy
16. jún. 2023 o 18:33
Vyhľadávaný ostrov zavádza prísne obmedzenia: Stop turistom?!

Návštevníci na ostrov prichádzajú najmä loďou, z pevniny trvá plavba približne desať minút.

Ostrov Île-de-Bréhat pri severnom pobreží Francúzska, ktorý sa stal populárnou turistickou destináciou, toto leto obmedzí počet prichádzajúcich návštevníkov. Rozhodnutie padlo po tom, čo v rámci jedného dňa na ostrov prišlo 15-krát viac turistov, než je počet všetkých jeho obyvateľov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Île-de-Bréhat je jedným z viacerých francúzskych miest a regiónov, ktoré sa rozhodli obmedziť turizmus. Deje sa tak najmä pre obavy zo zvládania nakladania s odpadom a ochrany životného prostredia. V dňoch 14. júla až 25. augusta bude môcť na Île-de-Bréhat prísť najviac 4700 turistov denne, oznámil tamojší starosta Olivier Carre.

Na ostrove má trvalý pobyt len 377 ľudí. Île-de-Bréhat je zároveň súčasťou osobitných chránených území Európskej únie s označením Natura 2000, ktorých cieľom je ochrániť prirodzené prostredie vzácnych druhov živočíchov či rastlín a podporovať tak biodiverzitu. Podľa štúdie, ktorú vykonala spoločnosť Littomatique, ostrov ročne navštívi až 450.000 ľudí. V jarných a letných mesiacoch sa počet turistov môže vyšplhať až na 6000 denne.

Podľa Carreho vyhlásenia ostrov nedokáže zvládať objem vyprodukovaného odpadu, ktorý počas turistickej sezóny dosahuje až desaťnásobok bežného objemu. Hromadný prílev turistov tiež ničí chodníky vedúce k známemu majáku na severe ostrova.