16. jún. 2023 o 15:51
TASR, Koktejl

Obľúbenú krajinu Slovákov zasiahli extrémne teploty: Za toto hrozí mastná pokuta!

placeholder
V Británii úraduje vlna horúčav.
Zdroj: TASR/AP

Krajinu zasiahli vysoké teploty.

Cestovanie
16. jún. 2023 o 15:51
Obľúbenú krajinu Slovákov zasiahli extrémne teploty: Za toto hrozí mastná pokuta!

Krajinu zasiahli vysoké teploty.

Milióny ľudí v niektorých častiach na juhu Británie budú mať dočasne zakázané používať vodu na polievanie záhrad hadicami a napĺňanie bazénov. Vysoké teploty, ktoré v oblasti zavládli, totiž vyvolávajú rekordný dopyt po pitnej vode. Dočasný zákaz sa týka obyvateľov grófstiev Kent a Sussex a platiť začne 26. júna. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Spoločnosť South East Water objasnila, že dopyt po vode v júni prekonal rekordy napriek tomu, že spoločnosť dodáva denne do siete 120 miliónov litrov vody navyše. Zákazom "používania hadíc" vodárenské spoločnosti regulujú dodávky vody v čase vysokého dopytu po nej a nízkej ponuky. Takto sa obmedzuje používanie vody na polievanie záhrad a umývanie áut hadicami, ako aj na napúšťanie bazénov.

Každému, kto poruší tento zákaz, môže byť uložená pokuta až do výšky 1000 libier (1168 eur). Podľa údajov meteorologickej agentúry Anglicko vlani a v roku 2018 zažilo najhorúcejšie letá vo svojej histórii. Teploty sa v niektorých častiach krajiny vyšplhali na viac ako 40 stupňov Celzia.

V dôsledku dlhotrvajúceho obdobia sucha niektoré oblasti Anglicka už teraz zaznamenávajú prudký pokles hladiny vody vo vodných nádržiach. Podobná situácia je aj v Škótsku, kde tamojšia agentúra pre ochranu životného prostredia (SEPA) vyhlásila pre všetky regióny pohotovosť pre nedostatok vody a varovala, že do konca júna bude jej výrazný nedostatok pociťovať tretina škótskeho územia.

"Naše rieky a jazerá sú pod obrovským tlakom a je jasné, že na ich ochranu budú potrebné ďalšie opatrenia," povedal vedúci oddelenia vodného plánovania SEPA Nathan Critchlow-Watton.