24. nov. 2022 o 11:18
TASR, vmr, ČTK, Koktejl

Orbán prišiel na Slovensko, dorazí vás, čo mu vyviedol premiér Heger: Tieto fotky budú HITOM!

placeholder
Eduard Heger odovzdal Viktorovi Orbánovi slovenský šál.
Zdroj: Instagram/eduardheger

Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny (V4) sa vo štvrtok stretli v Košiciach, kde sa koná samit v rámci slovenského predsedníctva vo V4.

Slovensko
24. nov. 2022 o 11:18
Orbán prišiel na Slovensko, dorazí vás, čo mu vyviedol premiér Heger: Tieto fotky budú HITOM!

Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny (V4) sa vo štvrtok stretli v Košiciach, kde sa koná samit v rámci slovenského predsedníctva vo V4.

Ako TASR informoval Úrad vlády SR, rokovať budú najmä o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou.

Do Košíc prišli všetci premiéri krajín V4. Okrem slovenského predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) aj český premiér Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán i predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki. Ten v súvislosti s košickým stretnutím uviedol, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO. Fiala zas avizoval, že na samite sa bude hovoriť aj o šále s mapou veľkého Uhorska, s ktorým pózoval maďarský premiér, čo spôsobilo medzinárodný rozruch.

Rokovanie premiérov vo formáte V4 sa koná po viac než pol roku. Na nerušený priebeh stretnutia dohliada aj polícia. "V tejto súvislosti polícia upozorňuje účastníkov cestnej premávky na dopravné obmedzenia, s ktorými je potrebné počítať na území mesta Košice a jeho blízkeho okolia," uviedla pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Heger daroval Orbánovi šál

Slovenský premiér Eduard Heger využil príležitosť prítomnosti maďarského premiéra Viktora Orbána a poriadne si do neho rýpol. "Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový," napísal na sociálnu sieť Heger s tým, že zverejnil zábery, kde Orbánovi dáva okolo krku slovenský šál. Fotky nájdete v galérii pod článkom. Maďarský premiér pod štvrtkovú fotografiu s Hegerom napísal: "Maďar - Slovák, dvaja dobrí priatelia! V Košiciach sa začína samit V4."

Heger tak urobil v reakcii na nedávny škandál, keď si Orbán vzal na nedeľňajší priateľský zápas futbalových reprezentácií Maďarska a Grécka šál s mapou Veľkého Maďarska a zábery z tejto akcie zverejnil na svojom facebooku.

Mapka na šále zahŕňa aj časti terajšieho Rakúska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvátska, Srbska a Ukrajiny, ktoré do konca prvej svetovej vojny patrili k Uhorskému kráľovstvu (v rámci Rakúsko-Uhorska). Maďarsko o tieto územia prišlo trianonskou mierovou zmluvou, čo predstavuje pre mnohých Maďarov dodnes traumu. Orbánove pripomienky Veľkého Maďarska v posledných rokoch opakovane vyvolávali napätie vo vzťahoch so susedmi.