24. apr. 2024 o 08:00
Famous.cz, Koktejl

Bizarný prípad, vodič nafúkal i keď pár dní nepil alkohol: Zavaril mu vzácny syndróm

placeholder
Belgičan bol zbavený obvinenia z riadenia pod vplyvom alkoholu. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Napokon dokázal svoju pravdu.

Zaujímavosti
24. apr. 2024 o 08:00
Bizarný prípad, vodič nafúkal i keď pár dní nepil alkohol: Zavaril mu vzácny syndróm

Napokon dokázal svoju pravdu.

Štyridsaťročný pivovarník z Belgicka vysúdil zrušenie obvinenia z riadenia pod vplyvom alkoholu vďaka vzácnemu syndrómu. Keď ho pred dvoma rokmi zastavila polícia, nadýchal takmer promile etanolu. Lenže pred jazdou niekoľko dní nepil.

Jeho črevá však osídlili pivné kvasinky a začali tam bujnieť, takže mu cukry fermentovali na etanol, ktorý sa neustále vstrebával do krvi. Spomínaný muž získal oficiálnu správu od lekára, ktorá potvrdila syndróm automatického kvasenia alkoholu v črevách, a súd muža obvinenia oslobodil.

Jeho právnička Anse Ghesquierová uviedla, že ide o nešťastnú zhodu okolností, že jej klient pracuje v pivovare. Traja lekári, ktorí ho nezávisle na sebe vyšetrili, potvrdili, že trpia ABS (anglicky doslova syndróm automatického pivovaru).

Súd uznal, že sa v mužovom prípade uplatnili zákonom nepredvídané faktory, a oslobodil ho obvinenia. V súčasnej dobe je na celom svete oficiálne diagnostikovaných okolo dvoch desiatok osôb s týmto ochorením.

Lekári v Univerzitnej nemocnici v Gente pivovarníkovi diagnostikovali ABS a predpísali mu nízkosacharidovú diétu, ktorá jeho stav ale nevyriešila. Pristúpili k transplantácii stolice, pri ktorej sa pacientovi odoberie vzorka zdravej stolice od darcu a implantuje do čreva. Fekálne transplantácie sú stále častejším postupom, ktorého cieľom je nahradiť neúčinné alebo chybné baktérie v tele správne fungujúcimi mikróbmi. Muž tvrdí, že jeho príznaky krátko po zákroku vymizli, a kontrolná návšteva po dvoch rokoch od zákroku potvrdila, že sa príznaky neobnovili.