24. máj. 2023 o 13:33
TASR, Koktejl

Na Heribana († 43) spomína režisérka Únosu: Pri tom vyznaní sa neubránite slzám!

placeholder
Slovenský herec Daniel Heriban.
Zdroj: TASR – Henrich Mišovič

Slovensko prišlo o známeho herca.

Kultúra
24. máj. 2023 o 13:33
Na Heribana († 43) spomína režisérka Únosu: Pri tom vyznaní sa neubránite slzám!

Slovensko prišlo o známeho herca.

Za "zázrak" a "zjav" označila zosnulého herca a hudobníka Daniela Heribana slovenská režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská. "Krehký, subtílny, citlivý... premieňal si filmové postavy na komplexné živé bytosti, s kostýmom si si obliekal ich prapodstatu," píše na sociálnej sieti filmárka, ktorú s Heribanom spájajú politické trilery Únos a Sviňa.

"Chápal si aj priestor medzi riadkami, magický časopriestor ohraničený spustením kamery a mojim 'stop'... pre tú chvíľu si sa premieňal a tá premena nás všetkých fascinovala... cítili sme sa pri tebe požehnane... a neviem, či vieš, že mi kameraman šepkal, že nikto nie je ako ty. Nikto nebol ako ty," odkazuje hercovi Čengel Solčanská.

Pripomína, že Heriban bol krstným otcom jej románu Generál, ktorý napísala o Štefánikovi. "Pretože si ho obdivoval a s maznavou melanchóliou si nám potom hral na akordeóne 'slovenské mamičky' a raz si nám hral na krídle v zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v kostýme ministra vnútra... hral si a hral, tóny pod tvojimi štíhlymi prstami... a potom si povedal, že hudba hádam trochu definuje boha a ešte si povedal, že keby tie svine niekedy hrali Beethovena, azda by toľko nevraždili," uzatvára svoje vyznanie všestrannému umelcovi režisérka.

Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin v spomienke na Dana Heribana uvádza, že v martinskom divadle strávil osem rokov a vytvoril takmer dvadsať postáv. "Mnohé výrazne zarezonovali u divákov aj u kritiky. Na niektorých inscenáciách sa spolupodieľal aj ako autor hudby. V rokoch 2007 - 2015 jeho originálna herecká osobnosť výrazne dopĺňala mozaiku hereckého súboru martinského divadla," podčiarkuje SKD. Jeho predstaviteľov a umelcov rovnako zastihla správa o náhlom odchode Heribana.

"Všetci kolegovia a priatelia, blízki spolupracovníci sme zarazení a myslíme na jeho blízkych," povedal pre TASR riaditeľ SKD Martin Tibor Kubička. Potvrdil, že martinské divadlo si jedného z najlepších hercov mladšej generácie, trojnásobného držiteľa ocenenia Dosky za najvýraznejší divadelný výkon, uctí samostatným programom.

Kubička tiež pripomenul, že Heriban si divákov získal aj postavou Janka Kráľa v autorskom projekte režiséra Doda Gombára a dramaturga Róberta Mankoveckého www.narodnycintorin.sk, ktorý obohatil tiež svojou hudbou.

Slovenský herec a hudobník Daniel Heriban zomrel vo veku 43 rokov. Spolupracoval s viacerými divadlami. Účinkoval vo filmoch a seriáloch. Je tvorcom filmovej, divadelnej aj detskej hudby.