28. mar. 2024 o 20:00
lv, Koktejl

Zjavný príznak rakoviny pečene: TAKTO ho spozorujete pri pohľade do očí!

placeholder
Ak ho spozorujete v očiach, môže poukazovať na rakovinu pečene. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Odborníci varujú, že varovné príznaky, by mal poznať každý.

Zaujímavosti
28. mar. 2024 o 20:00
Zjavný príznak rakoviny pečene: TAKTO ho spozorujete pri pohľade do očí!

Odborníci varujú, že varovné príznaky, by mal poznať každý.

Rakovina pečene je nezvyčajný typ rakoviny, no podľa Britskej národnej zdravotníckej organizácie (NHS) ide o závažnú formu ochorenia a nemala by sa ignorovať, píše Mirror.

Príznaky rakoviny pečene sú často nejasné a objavia sa až v pokročilom štádiu, takže včasné odhalenie rakoviny je veľmi dôležité. Na webovej stránke NHS Inform sa uvádza, že jedným z najčastejších príznakov rakoviny pečene je žltačka - stav, pri ktorom očné bielka začnú žltnúť.

Medzi ďalšie príznaky rakoviny pečene patria: nevysvetliteľný úbytok hmotnosti, strata chuti do jedla, pocit veľkého nasýtenia po jedle, aj keď porcia jedla bola malá, pocit nevoľnosti a zvracanie, bolesť alebo opuch brucha, svrbenie kože a pocit veľkej únavy a slabosti.

NHS odporúča navštíviť svojho lekára hneď, ako spozorujete niektorý z týchto príznakov, hoci môžu byť dôsledkom bežnejšieho ochorenia. „Svojho praktického lekára by ste mali kontaktovať aj vtedy, ak vám už predtým diagnostikovali ochorenie, o ktorom je známe, že postihuje pečeň - napríklad cirhózu alebo infekciu hepatitídou C, a váš zdravotný stav sa náhle zhoršil,“ informuje NHS.

Presné príčiny rakoviny pečene nie sú známe, ale väčšina prípadov je spojená s poškodením a zjazvením pečene, ktoré sa nazýva cirhóza. Tá môže byť spôsobená rôznymi príčinami, vrátane dlhodobého pitia nadmerného množstva alkoholu alebo dlhodobej infekcie hepatitídou typu B alebo C. Predpokladá sa tiež, že obezita a nezdravá strava môžu zvýšiť riziko rakoviny pečene, pretože môžu viesť k nealkoholovému tukovému ochoreniu pečene.

NHS uvádza, že pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene môžete znížiť obmedzením alkoholu a dodržiavaním zdravej, vyváženej stravy s pravidelným pohybom. Liečba rakoviny pečene závisí od štádia ochorenia, a včasnej diagnózy. Často zahŕňa chirurgickú resekciu na odstránenie časti pečene alebo transplantáciu pečene.