08. aug. 2022 o 13:02
TASR, Koktejl

Náhla smrť kardinála Tomka († 98) v Ríme: Miesto posledného odpočinku bude mať na Slovensku!

placeholder
Kardinál Jozef Tomko a Svätý Otec František počas stretnutia s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach.
Zdroj: TASR - Roman Hanc

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov.

Správy
08. aug. 2022 o 13:02
Náhla smrť kardinála Tomka († 98) v Ríme: Miesto posledného odpočinku bude mať na Slovensku!

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov.

Kardinál Jozef Tomko bude pochovaný v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde má pripravenú hrobku. Informoval o tom na pondelkovom brífingu predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský s tým, že bolo želaním kardinála byť pochovaný v Košiciach. Zatiaľ nie je známy termín pohrebných obradov.

"V nasledujúcich hodinách rozhodne pápež František o tom, kedy sa bude konať rozlúčka s pánom kardinálom v Ríme. Podľa toho urobíme ďalšie rozhodnutie, kedy sa bude konať pohrebná rozlúčka u nás na Slovensku, lebo je všeobecne známe, že má pripravenú hrobku v katedrále svätej Alžbety v Košiciach," ozrejmil Zvolenský.

Predseda KBS pripomenul, že kardinál Tomko miloval Slovensko a ľudí tejto krajiny. Bol jedinečnou osobnosťou pre veriacich i neveriacich a označil ho za hlboko ľudského. Posledné stretnutia s kardinálom Tomkom sa udiali na stretnutí mládeže v Košiciach pri návšteve pápeža Františka na Slovensku a následne mal aj príhovor na ďakovnej púti slovenských veriacich vo Vatikáne, ktorá sa konala koncom apríla.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský.
Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský.
Zdroj: TASR

"Vo viere a v nádeji na vzkriesenie chápeme toto jeho úmrtie ako uzavretie pozemského života a modlíme sa k Bohu, aby ho prijal do večného príbytku v nebi," povedal Zvolenský s tým, že Tomko zostáva veľkým životným príkladom.

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov. Tlačová kancelária (TK) KBS zriadila e-mailovú adresu kondolencia@kbs.sk. Všetci, ktorí poznali kardinála Tomka, môžu na ňu napísať poďakovania, prejavy sústrasti a kondolencie. TK KBS ich bude priebežne zverejňovať.

Kardinál Tomko mal vzťah aj ku gréckokatolíckej cirkvi

Kardinál Jozef Tomko sa zapísal do dejín celosvetovej cirkvi, ale osobitným spôsobom aj do tej slovenskej. V súvislosti s jeho úmrtím to uviedol vladyka Cyril Vasiľ, podľa ktorého mal zosnulý kardinál aj veľmi blízky vzťah s gréckokatolíckou cirkvou.

"Pre našu cirkev ostane stále symbolom nenápadnej prítomnosti, ktorá sprevádzala dôležité momenty našich dejín. Naša cirkev chce na neho spomínať ako na verného syna cirkvi, verného Slováka a hrdého východniara," povedal arcibiskup vo videu zverejnenom na webovej stránke Gréckokatolíckej eparchie Košice.

Podľa jeho slov má prepojenie Tomka s gréckokatolíckou cirkvou hlboké korene. Pripomenul, že okrem iného stál aj pri jej obnove. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).