26. jún. 2023 o 18:00
lt, Koktejl

Lekár videl svojich pacientov vstať z mŕtvych: Z tohto naskakujú zimomriavky!

placeholder
Lekár videl svojich mŕtvych pacientov, ako sa zobudili (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Prebudiť sa vo vlastnej rakve je ako nočná mora alebo scéna z hororu.

Zaujímavosti
26. jún. 2023 o 18:00
Lekár videl svojich pacientov vstať z mŕtvych: Z tohto naskakujú zimomriavky!

Prebudiť sa vo vlastnej rakve je ako nočná mora alebo scéna z hororu.

Len tento mesiac sa v Ekvádore prebudila žena a zaklopala na svoju rakvu niekoľko hodín po tom, ako bola vyhlásená za mŕtvu. Informuje o tom The Sun. Bella Montoya, ktorá mala 76 rokov, utrpela zástavu srdca predtým, ako sa zobudila na vlastnom pohrebe.

Vo februári sa odohrala podobná udalosť, pri ktorej bola 82-ročná žena v newyorskom domove dôchodcov vyhlásená za mŕtvu a neskôr zamestnanci pohrebného ústavu zistili, že žije. Predtým 66-ročnú ženu so začínajúcou demenciou vyhlásila za mŕtvu zdravotná sestra, ale keď zamestnanci pohrebného ústavu rozbalili vrece na telo, zistili, že lapá po dychu.

Na lekárskej fakulte sa lekári učili, že dych alebo tep, nehybné, rozšírené zreničky a nereagovanie na žiadne podnety by mali znamenať, že osoba je mŕtva. V niektorých prípadoch, keď sa týmto procesom potvrdila smrť, však pacient neskôr prejavil známky života.

Dr. Stephen Hughes, docent medicíny na univerzite v Spojenom kráľovstve uviedol, že takéto prípady sú "veľmi zriedkavé", ale počas svojej 20-ročnej kariéry konzultanta v oblasti urgentnej medicíny bol ich svedkom dvakrát.

Prvýkrát sa to stalo žene s epilepsiou, ktorá sa predávkovala fenobarbitalom - starým barbiturátovým liekom používaným na liečbu tohto ochorenia. Lieky môžu niekedy znížiť reakčnú schopnosť a spomaliť dýchanie a krvný obeh. Pacientke nepočul tlkot srdca, necítil pulz ani nezaznamenal dýchanie - preto ju vyhlásil za mŕtvu.

Po príchode do márnice bolo vidieť, že jedna z jej nôh sa hýbe. Ďalší incident sa stal, keď staršiu ženu vyhlásili za mŕtvu, ale o chvíľu neskôr začala opäť dýchať a na krátky čas sa jej obnovil pulz.