13. apr. 2024 o 20:00
Dominika Vargová, Koktejl

Keď matka zbadala synčeka, ostala v šoku: Myslí si, že je prekliaty! Toto zjedla počas tehotenstva

placeholder
Chlapček sa narodil so zriedkavým ochorením, ktoré sa nazýva hypertrichóza.
Zdroj: Facebook/Gamongan Lammawen Alma

Narodil sa so vzácnou poruchou.

Zaujímavosti
13. apr. 2024 o 20:00
Keď matka zbadala synčeka, ostala v šoku: Myslí si, že je prekliaty! Toto zjedla počas tehotenstva

Narodil sa so vzácnou poruchou.

Vzácna choroba spôsobila, že dieťa vyzerá ako vlkolak. A to len preto, že matka zjedla v tehotenstve mačku, píše Daily Star.

Filipínska mamička Alma Gamonganová sa obáva, že jej syn má nezvyčajný, chlpatý vzhľad, pretože počas tehotenstva zjedla čiernu mačku. Lekári však tvrdia, že ide o vlkodlačí syndróm - chorobný stav, ktorý sa vyskytuje jeden z miliardy. Dvojročný Jaren sa narodil s plnou hlavou vlasov, čiernymi bokombradami a škvrnami, ktoré pokrývajú tvár, chrbát a ruky. Jeho poverčivá matka verí, že jeho vzhľad je dôsledkom prekliatia, ktoré na seba privolala, keď počas tehotenstva s Jarenom zjedla divokú mačku.

Počas tehotenstva mala Alma nekontrolovateľnú chuť na divokú mačku, regionálne a nezvyčajné jedlo, ktoré sa vyskytuje v jej odľahlej horskej oblasti, a tak si od priateľov v dedine vyhliadla čiernu mačku, ktorú osolila s bylinkami a potom ju zjedla.

Svoje jedlo oľutovala, keď sa Jaren narodil, a spoluobčania z dediny sa zhodli, že jeho stav je spôsobený prekliatím. Lekári však tvrdia, že batoľa má zriedkavé ochorenie nazývané hypertrichóza, pričom od stredoveku bolo na celom svete zaznamenaných len 50 prípadov.

Alma má tri deti a Jarenova staršia sestra ani mladší brat tento stav nemajú. „Veľmi sa o neho bojím, keď príde čas, aby išiel do školy. Mohli by ho šikanovať za to, že je iný,“ povedala mamička. „Keď sa narodil, obviňovala som sa z toho, aké som mala chute. Cítila som sa veľmi vinná. Ale nedávno mi lekári povedali, že to s tým nesúvisí,“ dodala. Vysvetlila, že Jaren bol šťastný a hravý chlapec, ale sťažoval sa na svrbivé vyrážky vyvolané horúcim počasím.

„Keď je horúco, kúpem ho. Skúšali sme ho ostrihať ale vlasy mu len dorastali ešte dlhšie a hustejšie, tak sme to prestali robiť,“ vysvetlila. Dermatológ potvrdil, že Jarenov stav je veľmi zriedkavá hypertrichóza, nazývaná aj "syndróm vlkolaka“. „Domnievame sa, že ide o jedinečný stav, ktorý je však veľmi zriedkavý. Mohol by ju mať jeden z miliardy ľudí,“ povedala doktorka Ravelinda Soriano Perezová. Doktorka dodala, že hypertichóza sa nedá liečiť, avšak liečba, ako napríklad laserová epilácia by mohla tomuto stavu pomôcť.