Ľahko očerveniete, keď pijete alkohol? Podľa odborníka Michaela Mrozinského to môže odkazovať na zvýšené riziko rôznych závažných ochorení vrátane rakoviny pankreasu. Ako informoval portál Daily Mail, príznak spôsobuje toxická látka zvaná acetaldehyd, ktorá podľa odborníkov vytvára príznaky opice.
Doktor Mrozinski, odborník na urgentnú medicínu zo Škótska, upozornil na riziká rýchleho sčervenania pri pití alkoholu. Podľa jeho slov to môže znamenať, že sa vo vašom tele nahromadil acetaldehyd.
V nedávnom videu na Instagrame uviedol, že táto látka je nežiadúca pre orgány v hornej časti tráviaceho traktu, ako je žalúdok, pažerák alebo pankreas. "To znamená, že ak pri pití očerveniete, hrozí vám riziko vzniku rakoviny žalúdka, pažeráka a možno aj pankreasu," naznačil. Vysoké hladiny acetaldehydu tiež môžu spôsobiť príznaky opice. "Bude vás bolieť hlava. Bude vám nevoľno a môže sa vám aj silno rozbúšiť srdce," dodal.
Schopnosť tela zbaviť sa acetaldehydu závisí od prítomnosti špecifických génov. Samotné sčervenanie je výsledkom mutácie, ktorá sa objavuje najmä u ľudí východoázijského pôvodu. Ide o variant génu riadiaci produkciu skupiny enzýmov známych pod menom aldehyddehydrogenáza, ktorý pomáha rozkladať tento toxín. Doktor Mrozinski preto vyzýva ľudí, aby zvážili svoj príjem alkoholu, najmä ak počas pitia ľahko očervenejú.
Odborníčka na výživu Isabela Ramos tiež dodala, že liehoviny ako je vodka, whisky a rum, majú vyššiu koncentráciu alkoholu, čo môže zhoršiť príznaky. Pomôcť vám naopak môže miešanie drinkov s nápojmi bez alkoholu. "Môžete tak znížiť celkový obsah etanolu v tele a zmierniť príznaky. Najbezpečnejšie je však piť nápoje s nízkym alebo nulovým obsahom alkoholu, čím sa minimalizuje množstvo, ktoré sa musí metabolizovať," poznamenala.