21. júl. 2023 o 12:00
krsk, Koktejl

Šokujúca invázia na chorvátskom ostrove, ľudia zúfajú: Nemáme protijed!

placeholder
Chorvátsky ostrov Rab (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Obyvatelia chorvátskeho ostrova žijú už vyše mesiaca v obavách.

Cestovanie
21. júl. 2023 o 12:00
Šokujúca invázia na chorvátskom ostrove, ľudia zúfajú: Nemáme protijed!

Obyvatelia chorvátskeho ostrova žijú už vyše mesiaca v obavách.

Ľudia na ostrove Rab už viac ako mesiac pozorujú čierne vdovy, ktoré sa začali objavovať na nezvyčajných miestach - na dvoroch, v domoch, na terasách. V prípade, že tento jedovatý pavúk niekoho uhryzne, neznamená to, že je potrebný protijed. Ošetruje sa predovšetkým miesto uhryznutia a príznaky môžu byť rôzne, informuje web riportal.net.hr.

Podľa obyvateľky Rabu, ktorá prehovorila o výskyte pavúkov, nie je prítomnosť čiernej vdovy na ich ostrove ničím novým. Sú na ne zvyknutí, ale nepáči sa jej odpoveď na otázku, či existuje protijed na čiernu vdovu v prípade, že pavúk niekoho uhryzne.

Obrátila sa preto na kliniku v Rabe, na Ústav verejného zdravotníctva a na ministerstvo zdravotníctva s tým, či existuje protilátka. Dozvedela sa, že v celej župe nie je žiadna. "Chorvátsko ako turistická krajina nemá ani minimálnu zásobu protilátky na uštipnutie čiernou vdovou," hnevala sa žena.

Redaktori z RTL Danas.hr zisťovali, či je to tak, a kontaktovali župné ústavy pre urgentnú medicínu, ako aj nemocnice s otázkou - či majú protilátku na uhryznutie čiernou vdovou. Oddelenie pohotovostnej medicíny Karloveckej župy odpovedalo, že nemajú protijed na uštipnutie čiernou vdovou ani na uštipnutie jedovatým hadom.

Poskytli však odporúčanie, čo robiť, ak niekoho uhryzne nejedovatý pavúk.

"Aj v prípade uhryznutia nejedovatým pavúkom je normálne, že sa v mieste uhryznutia objaví lokálna reakcia, začervenanie a opuch spolu so svrbením. Vtedy stačí prikladať studené obklady a piť antihistaminikum dostupné v lekárňach a o pomoc lekára požiadať až v prípade výskytu systémových príznakov, ako sú horúčka, nevoľnosť, zvracanie a hnačka," radia.

Čo robiť pri uhryznutí hadom? "Po uhryznutí hadom, o ktorom sa predpokladá, že je jedovatý, by sa miesto uhryznutia nemalo obväzovať, ak ide o končatinu (ruku alebo nohu), jed by sa nemal vysávať, rana by sa nemala rezať ani ochladzovať. Ak ide o končatinu, je potrebné ju znehybniť a nahlásiť to najbližšiemu zdravotníckemu zariadeniu, kde je možné zabezpečiť dohľad a prevoz do nemocnice," znejú ďalšie odporúčania.

Zdravotnícke stredisko Prímorsko-gorskokotarskej župy odpovedalo, že nie je vhodné pri uhryznutí čiernou vdovou nevyhnutne použiť protijed.

"Preto sa v našich ordináciách v takomto prípade liečia predovšetkým príznaky uštipnutia, ktoré sú u pacientov rôzne. V prípade uštipnutia u vysoko rizikových pacientov, kde lekár vyhodnotí, že je potrebné podať antidotum (protijed), sú odoslaní na oddelenie urgentnej medicíny," uviedlo zdravotné stredisko.