20. júl. 2023 o 05:00
krsk, Koktejl

Nalákala ich lacná dovolenka, teraz hromžia: Turisti toto letovisko zvozili pod čiernu zem!

placeholder
Albánske letovisko Ksamil (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Obľúbená letná destinácia čelí vlne kritiky.

Cestovanie
20. júl. 2023 o 05:00
Nalákala ich lacná dovolenka, teraz hromžia: Turisti toto letovisko zvozili pod čiernu zem!

Obľúbená letná destinácia čelí vlne kritiky.

Chorvátsko má toto leto veľkú konkurenciu. Obľúbenou destináciou dovolenkárov sa stalo nenápadné Albánsko. Kým Slováci a obyvatelia okolitých štátov ho objavujú vo veľkom len túto sezónu, krajina bola dlhodobo favoritom srbských turistov - najmä vďaka nízkym cenám. Zdá sa však, že tento rok nie sú až také nízke, informuje Slobodna Dalmacija s odvolaním sa na web Nova.rs.

Súdiac podľa príbehov a príspevkov Srbov vo facebookovej skupine "Dovolenka v Albánsku", ani tam to nie je až také lacné. "Malé hodnotenie po troch dňoch v Himare. Vyleteli veľmi vysoko, ale ešte rýchlejšie padnú. Poďme pekne po poriadku. Mestská pláž je neorganizovaná, nie sú tu toalety, kabínky na prezliekanie," napísal člen skupiny.

"Nedávajú nič zadarmo. Teraz sme boli a už nikdy viac. Bočné ulice sú samé kamene a prach, len hlavné ulice sú vydláždené," píše ďalší.

Zarážajúce však bolo, že im prišli vysoké aj ceny, o akých môžu na mnohých miestach napríklad v Chorvátsku len snívať. "Lehátka 10 eur, nápoje v reštaurácii 2-2,5 eura, džús 2,5-3,5 eura, pizza alebo nejaké mäsové jedlo 8-10 eur. Drahý tovar v obchodoch a neustále zvyšovanie cien. Melón 0,80 eura za kilo, čerešne 4 eurá, chlieb 1,30 eura, mlieko 2 eurá," hneval sa na internete nespokojný Srb.

"Samotný Ksamil je drahý a takmer všetky pláže sú súkromné. Kamkoľvek pôjdete, na pláži nie sú žiadne uteráky, musíte si prenajať lekátko. Reštaurácie nie sú veľmi drahé, ale za tie peniaze, ktoré som nechal v Ksamile, som mohol ísť s rodinou na Bali," sťažoval sa dovolenkár. Ceny a pláže neboli tým jediným, čo podľa nahnevaných ľudí nespĺňa očakávania.

"Prišli sme, pretože o tomto mieste bolo veľa odporúčaní ako o ideálnom pre deti a rodiny, a to sme potrebovali. Malé, pokojné miesto, kde je všetko blízko. Ten pokoj je otázny. Práve teraz, keď to píšem, je už po polnoci a takmer z každého auta sa ozýva hlasná hudba. A takto to pokračuje až do hlbokej noci," konštatuje jedna turistka. Zároveň vymenovala aj to, čo sa jej v Albánsku páčilo.

"Je tu veľa kaviarní a reštaurácií. Ľudia sú milí, aspoň my takých stretávame. More má krásnu farbu, voda bola dnes ideálna bez ohľadu na vlny. Na plážach nie sú žiadne davy ľudí. Zajtra ideme na výlet, tak dúfam v trochu iný obraz," cituje ženu Nova.rs.