Máte zaujímavý tip? Pošlite nam ho na tip@koktejl.sk
Bude už luxusom aj paprika?! Túto otázku si pri nákupoch v známom reťazci položila čitateľka webu Koktejl.sk. Keď Majka zbadala sumu za žltú papriku dovážanú zo Španielska, hneď si to odfotila. A to bola ešte v zľave...
Papriku obchodný reťazec zlacnil zo 6,99 eura za kilogram na 4,79 eura za kilogram. "Toto svet nevidel," okomentovala Majka neveriacky. Za šťavnatú zeleninu si tak jej milovníci po novom poriadne priplatia. V Európe a v ostatných krajinách však nie je jedinou potravinou, ktorá prudko zdražuje.
Svet začína pociťovať vážny nedostatok cibule. Vo viacerých krajinách by mohol viesť ku globálnej potravinovej kríze, keďže problémy s nedostatkom základných potravín tlačia nahor aj ceny inej zeleniny. Ľudia v mnohých krajinách už boli nútení vypustiť cibuľu z receptov pre premrštené ceny, ktoré sú dôsledkom akútneho nedostatku tejto bežnej zeleniny.
Všetky druhy papriky sú prospešné pre zdravie
Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú významnou zásobárňou vitamínov. Vitamínu C je v nej viac ako v citrónoch. Uviedol to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto. Paprika obsahuje najmä vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, fosfor, železo a horčík.
Zelená paprika je tiež zdrojom kyseliny listovej. "Už tri papriky pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťaťa, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu," spresnil RÚVZ. Dodal, že v zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.
Ak je paprika pálivá, spôsobuje to kapsaicín, ktorý sa nachádza najmä v semienkach. "Kapsaicín zlepšuje krvný obeh, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov a cukru v krvi. Vedecké výskumy ukazujú, že kapsaicín je schopný zastaviť rast rakovinových buniek a môže mať chemopreventívny účinok," priblížil RÚVZ.
Žlté papriky sú zas vhodné pre oči a tie oranžové obsahujú veľa alfa- a gamakaroténu, ktorý udržiava pružnosť pľúcneho tkaniva a kože. "Červené kusy sú úplne dozreté a obsahujú jedenásťkrát viac betakaroténu ako zelené a, navyše, aj lykopén, ktorý chráni pred rakovinou prsníka, prostaty, močového mechúra, pankreasu a maternice," doplnil RÚVZ.