23. dec. 2023 o 13:00
mob, TASR, Koktejl

Patejdl († 68) volal tesne pred smrťou kamarátom z Elánu, mrazivé svedectvo Ráža: Toto nám povedal!

placeholder
Skupina Elán - Jožo Ráž, Vašo Patejdl a Ján Baláž.
Zdroj: David Kundrát/CZECH NEWS CENTER / CNC / Profimedia

Odchod legendárneho hudobníka zasiahol všetkých jeho blízkych.

Domáce promi
23. dec. 2023 o 13:00
Patejdl († 68) volal tesne pred smrťou kamarátom z Elánu, mrazivé svedectvo Ráža: Toto nám povedal!

Odchod legendárneho hudobníka zasiahol všetkých jeho blízkych.

Slovenský hudobník Vašo Patejdl zomrel 19. augusta na následky zákernej rakoviny pankreasu, ktorú mu diagnostikovali len dva týždne pred osudným dňom. To, že niečo nie je v poriadku však tušil už dlhšiu dobu a so svojimi kolegami zo skupiny Elán sa stihol rozlúčiť.

„Videl som na ňom, že je s ním niečo zle. Lenže sa nedal zastaviť, bol taký obetavý, neustále pracoval, zarábal a živil všetko okolo seba. Proste sa nezastavil, hoci nezvládal. A to ho zabilo,“ povedal pre Blesk Jožo Ráž a dodal: „Hovoril, že je zle. Odchádzam,“ povedal do telefónu obom.

„A to bolo všetko. Už nevládal, zlyhávali mu všetky orgány. Hovoril som s ním o pol šiestej večer a o druhej ráno bol exitus,“ doplnil Jano Baláž.

„Je v muzikantskom nebi, kde na nás čaká, aby sme sa stretli a zase hrali, to je jasné. Bez Vaša to už nie je ono, on bol abnormálne dôležitý super profík, remeslo ovládal ako Boh, čo Elánu strašne pomáhalo,“ zakončil pre české médium Ráž.

Patejdl bol jednou z vedúcich osobností skupiny Elán, nahral s ňou prvé štyri albumy - Ôsmy svetadiel, Nie sme zlí, Elán 3 a Hodina slovenčiny. Na konci roku 1984 z Elánu odišiel. V roku 1985 získal striebornú Bratislavskú lýru za pesničku Chlapčenský úsmev.

Zložil hudbu k filmu Fontána pre Zuzanu. V roku 1986 vydal prvý sólový album Chlapčenský úsmev. Rok nato získal zlatú lýru za pesničku Umenie žiť, vydal druhý album Lov na city. V roku 1989 vydal tretí album Mon amour.