26. apr. 2023 o 20:40
TASR, Koktejl

Tragédia v Bani Nováky: Na nešťastie reagujú viacerí politici

placeholder
Baňa Nováky.
Zdroj: TASR-Michal Svítok

Niektorí politici prišli aj osobne.

Slovensko
26. apr. 2023 o 20:40
Tragédia v Bani Nováky: Na nešťastie reagujú viacerí politici

Niektorí politici prišli aj osobne.

Na mimoriadnu udalosť v nováckej bani reagovali na sociálnych sieťach viacerí politici. Niektorí ich predtým doobeda aj navštívili. Bane navštívil v stredu predseda hospodárskeho výboru parlamentu Peter Kremský (OĽANO). Poukázal, že práve na mieste, kde sa spolu s kolegami pohybovali, došlo k nešťastiu. "Veľmi ma to mrzí, že napriek všetkým bezpečnostným opatreniam, ktorých sme boli sami svedkami, sa stávajú takéto nehody," povedal s tým, že všetkým želá skoré uzdravenie.

V bani bol aj podpredseda opozičnej strany SaS Karol Galek. Poďakoval banskej záchrannej službe za pohotovú reakciu pri zásahu pod povrchom. Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico poprosil vládnych politikov, ktorí šli na mieste nešťastia, aby venovali všetko možné úsilie podpore rodinám zranených baníkov. "Z mojich skúseností môžem potvrdiť, že to je to najužitočnejšie, čo môžu v danej chvíli urobiť," podotkol.

Podporu všetkým raneným a ich rodinám vyjadril líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Pevne verím, že sa záchranným zložkám podarí situáciu čo najskôr stabilizovať," uviedol.

"Naše myšlienky a modlitby sú s nimi a ich príbuznými a blízkymi," reagoval poslanec parlamentu Juraj Šeliga (nezaradený). Za baníkov sa modlí aj poverená vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Veľa síl pri záchranných prácach zaprial baníkom a záchranárom aj poslanec parlamentu za hnutie Sme rodina Miloš Svrček.

K celej udalosti sa vyjadrili aj primátorky neďalekých miest. "Je mi nesmierne ľúto, že región Hornej Nitry opäť prežíva tragédiu, pri ktorej sa ťažko zranili baníci v Bani Nováky," uviedla primátorka Handlovej Silvia Grúberová. Raneným a ich blízkym vyjadrila podporu a spolupatričnosť.

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková poukázala na to, že správa o nehode v bani zasiahla v stredu podvečer celú Hornú Nitru. "Všetci sme v týchto chvíľach myšlienkami so zranenými a ich rodinami," reagovala.

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu, evidujú viacero zranených.