26. apr. 2023 o 21:56
TASR, Koktejl

Stali sa obeťami: Ruskí ostreľovači zabili novinára z Ukrajiny, ďalšieho zranili

placeholder
Ruskí ostreľovači zabili novinára z Ukrajiny. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Obaja novinári vojnu na Ukrajine spravodajsky intenzívne pokrývali.

Správy
26. apr. 2023 o 21:56
Stali sa obeťami: Ruskí ostreľovači zabili novinára z Ukrajiny, ďalšieho zranili

Obaja novinári vojnu na Ukrajine spravodajsky intenzívne pokrývali.

Ruskí ostreľovači postrelili v Chersone talianskeho novinára pracujúceho pre denník La Repubblica a zastrelili jeho ukrajinského spolupracovníka, taktiež novinára. Uvádzajú to v stredu zmienené noviny La Repubblica, informuje TASR.

"Náš spravodajca Corrado Zunino a jeho (ukrajinský) sprostredkovateľ Bohdan Bitik sa dnes stali obeťami prepadu ruských ostreľovačov na predmestí Chersonu na juhu Ukrajiny," napísal taliansky denník. "Bitik žiaľ neprežil. Zanechal po sebe manželku a syna. Corrado, ktorý bol ranený do ramena, je v civilnej nemocnici v Chersone," informoval ďalej denník. Obaja novinári, ktorí vojnu na Ukrajine intenzívne spravodajsky pokrývali, mali podľa La Repubblica na sebe nepriestrelné vesty s nápisom "tlač".

"Zasiahli nás. Bogdana som videl na zemi, nehýbal sa," povedal Zunino telefonicky novinám. Dodal, že paľbe unikol plazením sa. Neskôr ho zakrvaveného previezli do chersonskej nemocnice, píše denník The Guardian. "Niekoľkokrát som sa pokúšal dovolať Bohdanovi, no nedvíhal. Bol to môj veľmi dobrý priateľ, tá bolesť je neznesiteľná," povedal taliansky novinár. Dvojicu údajne prepadli neďaleko mosta.

K telu Bitika sa podľa talianskeho denníka nedá dostať z dôvodu prítomnosti ostreľovačov. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani informoval, že rezort diplomacie aj talianske veľvyslanectvo v Kyjeve spolupracujú s ukrajinskými úradmi v snahe dosiahnuť návrat Zunina do Talianska.