21. máj. 2023 o 05:00
žani, Koktejl

Obľúbené mesto v Chorvátsku pritvrdilo kvôli turistom: Čítajte, za čo hrozí pokuta 300 eur!

placeholder
Chorvátsky Split.
Zdroj: iStock

Dovolenková sezóna už klope na dvere.

Zahraničné správy
21. máj. 2023 o 05:00
Obľúbené mesto v Chorvátsku pritvrdilo kvôli turistom: Čítajte, za čo hrozí pokuta 300 eur!

Dovolenková sezóna už klope na dvere.

Veľmi dobre si to uvedomujú aj v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov a Čechov. Prílev turistov so sebou prináša tržby, ale aj problémy. S neriadeným správaním niektorých z nich už došla trpezlivosť radnici v chorvátskom Splite. Miestni politici sa rozhodli zakročiť a pred pár dňami odsúhlasili vysoké pokuty za nevhodné chovanie na verejných miestach. Upozornil na to portál CNN Prima news.

"Sezóna ešte ani nezačala, ale už sa deje to, čo na jej vrchole. Opilci sa obnažujú, močia a kadia, kde ich to napadne, urážajú miestnych“ popísala situáciu pre web espreso.co.rs starostka jednej z mestských častí Lara Arapovičová Bonačičová. Najväčšie starosti majú s mladými turistami, z ktorých sú domáci zúfalí.

Problém chcú riešiť cestou tvrdých sankcií. "Najmeme viac ľudí, ktorí budú plniť funkciu ostrahy a budú pomáhať polícii pri udržiavaní verejného poriadku. Musíme sa čo najlepšie pripraviť," povedal starosta Ivica Puljak.

Poriadne draho vás môže vyjsť kúpanie vo fontánach, konzumácia alkoholu mimo barov, spanie v parkoch a na uliciach alebo cikanie do fontán či inde na verejnosti. Hriešnici budú musieť zacvakať 300 eur. Za zvracanie na verejnosti hrozí pokuta 150 eur.