20. máj. 2023 o 12:00
mob, TASR, Koktejl

Dovolenka v Chorvátsku sa poriadne predraží, Daniel zalamuje rukami: Ceny sú divoké!

placeholder
Kto si môže dovoliť letnú dovolenku na Jadrane? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ceny stúpli aj v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov.

Cestovanie
20. máj. 2023 o 12:00
Dovolenka v Chorvátsku sa poriadne predraží, Daniel zalamuje rukami: Ceny sú divoké!

Ceny stúpli aj v obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov.

Letná sezóna sa blíži a ubytovanie pri pláži a jedlá v reštauráciách sa predražia tento rok aj v Chorvátsku. V hlavnej sezóne zaplatíte za apartmán pre štyroch v Dalmácii minimálne 80 eur na deň, čo vyjde asi 560 eur na týždeň. V Zadare za takýto peniaz ubytovanie nenájdete, nehovoriac o ostrovoch, ku ktorým treba prirátať náklady na dopravu a tie môžu byť obrovské, informuje web slobodnadalmacija.hr.

Inflácia si vybrala svoju daň a aj z domácich obyvateľov sa vo vlastných mestách stávajú turisti. „Ceny sú v lete divoké; od parkovania a kávy až po akýkoľvek výlet do kaviarne alebo reštaurácie. V skutočnosti si počas tých troch letných mesiacov žijeme pri mori, ako keby sme boli vo Viedni alebo v Mníchove, a máme chorvátske platy,“ konštatuje Daniel Radeta, šéf združenia, ktoré združuje zadarských prenajímateľov.

Priemerná Chorvátska rodina si tak nemôže dovoliť oddýchnuť vo vlastnej krajine. Situáciu komplikuje aj fakt, že minulý rok si v Chorvátsku kúpilo nehnuteľnosť 13 200 zahraničných občanov.

Kvôli dovolenkám sa nezadlžujte

Slovenská komora exekútorov (SKE) upozorňuje občanov, aby sa pre letné dovolenky nezadlžovali. Pripomína, že neprimerané finančné záväzky, obzvlášť v časoch vysokej inflácie a ekonomickej neistoty, môžu totiž priviesť ľudí až do exekúcie. TASR o tom informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

„Dva roky pandémie nového koronavírusu spôsobili, že mnohí ľudia dovolenku odložili a chystajú sa využiť na oddych začínajúce sa leto. Emócie a túžba dopriať si dovolenku by však nemali nahradiť triezve zváženie svojich finančných možností. Dovolenka pominie, no záväzky ostanú a bude ich treba zaplatiť,“ zdôrazňuje Kolesárová.

Do pozornosti dáva, že v období vysokej inflácie a očakávaných ekonomických problémov sa môže oproti pôvodným predpokladom významne a náhle zmeniť finančná situácia tak jednotlivca, ako aj rodiny. Vyššie hypotéky, náklady na domácnosť či ceny nákupov môžu ľahko spôsobiť, že dlžníkovi neostane jeho očakávaná finančná rezerva, z ktorej chcel pôvodne hradiť svoje nové záväzky.

Podľa komory je preto v tomto období obzvlášť dôležité pristupovať k uzatváraniu nových pôžičiek zodpovedne. Namiesto neuváženej okamžitej spotreby odporúča vytvoriť väčšiu finančnú rezervu.