24. jún. 2023 o 12:00
krsk, Koktejl

Šok a bezmocnosť pri najznámejšej atrakcii Chorvátska: Deti ostali hladné a smädné!

placeholder
Národný park Plitvické jazerá je najznámejší národný park v krajine (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Po návšteve nádhernej prírodnej scenérie ostali nemilo prekvapení.

Cestovanie
24. jún. 2023 o 12:00
Šok a bezmocnosť pri najznámejšej atrakcii Chorvátska: Deti ostali hladné a smädné!

Po návšteve nádhernej prírodnej scenérie ostali nemilo prekvapení.

Letné počasie neláka na objavovanie krás Chorvátska len turistov, ale aj domácich. Skupina žiakov s učiteľmi, ktorá v týchto dňoch navštívila Národný park Plitvické jazerá v rámci školského výletu, ale zažila poriadny šok! Deti zostali hladné a smädné. V dvoch reštauráciách patriacich parku im totiž oznámili, že nemôžu platiť v hotovosti, ale len kartou. Tú nemali, pretože sú to deti. Portálu Jutarnji list napísal o incidente jeden z učiteľov.

"Pracujem ako učiteľ a v týchto dňoch som sprevádzal žiakov k Plitvickým jazerám. V stravovacích zariadeniach pri Plitvických jazerách, kde sme boli, sa dá platiť len kartou, nie hotovosťou. Zaujímalo by ma, čo je to za podnik, keď neplnoletí žiaci, celé autobusy, nemôžu piť limonády a kupovať si občerstvenie, pretože nemajú karty. Podľa mňa je to mimo všetkého zmyslu a ekonomickej logiky," posťažoval sa.

"Plitvické jazerá majú celkovo 29 barov a len tri bary neumožňujú platby v hotovosti, a to najmä z bezpečnostných dôvodov, pretože ide o dislokované zariadenia, kde je pre nás problém mať v pokladni veľa hotovosti," bráni sa jeden z prevádzkarov. Hoci v Chorvátsku sú oveľa častejšie situácie, keď zariadenia neakceptujú karty, predpisy nedefinujú spôsob platby a zákon o ochrane spotrebiteľa dokonca umožňuje obmedzenie spôsobu platby v závislosti od konkrétnych okolností prípadu.