01. dec. 2022 o 07:30
žani, TASR, Koktejl

Zuzana Plačková: Zdravotné problémy! Správanie sestričiek ju dostalo

placeholder
Plačková musela navštíviť odborníka.
Zdroj: Instagram/queen.plackova

Zdravotné problémy ju doviedli až za odborníkom.

Domáce promi
01. dec. 2022 o 07:30
Zuzana Plačková: Zdravotné problémy! Správanie sestričiek ju dostalo

Zdravotné problémy ju doviedli až za odborníkom.

Zuzana Strausz Plačková (31) si zo svojich fanúšikov na sociálnej sieti Instagram spravila aj dôverníkov a delí sa s nimi o všetky aspekty života. O tie dobré, aj tie nepríjemné. Prezradila im tiež, že pre ťažkosti musela navštíviť zdravotnícke zariadenie v Bratislave.

Mamu malého Diona zrejme trápi problém, s ktorým žije na Slovensku viac ako 94 000 ľudí. Podľa posledných údajov NCZI z roku 2020 máme toľko astmatikov. "Toto mi k životu chýbalo," napísala Zuzana k brožúrke o astme. Enormný nárast jej výskytu pritom odborníci zaznamenávajú už od druhej polovice 20. storočia. Influencerka zašla v utorok k lekárovi a všimla si jednu vec, ktorú podotkla aj v príbehu. "Som v poliklinike na pľúcnom. Je tu veľa starších ľudí a sestričky, ktoré sú tak milé na ľudí, že nechápem, kde to sedím. Fakt, klobúk dole za tento prístup k ľuďom," zložila zdravotníčkam poklonu.

Čo je spúšťačom astmy?

Príčiny astmy nie sú jednoznačné. K nebezpečným faktorom, ktoré prispievajú k jej rozvoju, patrí vdychovanie astmatických spúšťačov, ako sú alergény, tabakový dym či chemické látky. Významným faktorom je podľa odborníkov tiež kvalita ovzdušia. "Kvalita ovzdušia určuje, ako astmatici a alergici zvládnu deň. Merania pritom ukazujú, že ani jedno zo slovenských miest nedosahuje potrebnú kvalitu ovzdušia," upozornil Andrej Vilim zo Slovenskej asociáciie alergologických a astmatických pacientov. Podotkol, že znečistenie ovzdušia zásadne prispieva nielen k zhoršeniu existujúcej astmy, ale je jedným z kľúčových faktorov pri zvyšovaní rizika jej vzniku vzniku.

Priedušková astma celosvetovo postihuje viac ako 300 miliónov jedincov, podľa predpokladov tento počet do roku 2025 stúpne až na 400 miliónov.