09. dec. 2025 o 18:00
kobieta.onet.pl, Miloš Audi, Koktejl

Odborníci odhalili 7 druhov chleba, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi: TENTO je najvhodnejší!

placeholder
Chlieb môže byť aj zdravou zložkou vášho jedálnička. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Tomuto pokrmu sa nemusíte vyhýbať.

Zdravie
09. dec. 2025 o 18:00
Odborníci odhalili 7 druhov chleba, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi: TENTO je najvhodnejší!

Tomuto pokrmu sa nemusíte vyhýbať.

Chlieb je základom jedálnička mnohých ľudí, no keď sa objavia obavy o hladinu cukru v krvi, zvyčajne je prvým jedlom, ktoré z neho vyradia. Nie je to však vždy nevyhnutné. Dôležitý je druh chleba, spôsob jeho prípravy a to, s čím ho konzumujeme. Odborníci z portálu Very Well Health vybrali sedem druhov, ktoré vám môžu pomôcť udržať stabilnú hladinu glukózy v krvi.

  • Niektoré druhy chleba môžu byť vhodné pre udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi.
  • Odborníci odhalili sedem druhov, ktoré sú skvelou voľbou pre ľudí s cukrovkou.
  • Ide o zdravé alternatívy oproti rafinovaným výrobkom zo supermarketov.

Chlieb z naklíčených obilnín

Na prvom mieste je chlieb z naklíčených obilnín. Obilniny v tomto chlebe prechádzajú procesom klíčenia, ktorý rozkladá časť škrobov na ľahšie stráviteľné zlúčeniny. Výsledkom sú menšie výkyvy cukru v krvi v porovnaní s klasickým bielym alebo aj bežným celozrnným chlebom. Naklíčené obilniny navyše poskytujú viac vlákniny, bielkovín a cenných vitamínov a minerálov. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že majú protidiabetické vlastnosti.

Celozrnný chlieb

Ďalšou výbornou voľbou je 100 % celozrnný chlieb, vyrobený z minimálne spracovaných obilnín, ako sú ovos, jačmeň alebo pšeničné zrná. Tento obľúbený druh pečiva spomaľuje trávenie, čo umožňuje glukóze vstupovať do krvi postupne a zabraňuje náhlym výkyvom cukru.

Celozrnný chlieb je vhodnou voľbou pre vašu hladinu cukru. (ilustračné foto)
Celozrnný chlieb je vhodnou voľbou pre vašu hladinu cukru. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Kváskový chlieb

Na reguláciu hladiny cukru v krvi odborníci odporúčajú aj kváskový chlieb. Proces fermentácie, pri ktorom sa využívajú prírodné baktérie a kvasinky, rozkladá časť sacharidov, čo môže zlepšiť citlivosť na inzulín a spomaliť vstrebávanie glukózy. Výskumy ukazujú, že spôsobuje menšie výkyvy cukru v krvi ako bežný biely chlieb.

Ražný chlieb

Ražný chlieb, najmä ak je vyrobený výlučne z ražnej múky, je bohatý na rozpustnú vlákninu, ktorá spomaľuje trávenie a predlžuje pocit sýtosti. Látky obsiahnuté v tomto druhu pečiva môžu tiež zlepšiť inzulínovú odpoveď organizmu. Najlepšie je vybrať si tmavý ražný chlieb a vyhýbať sa verziám s rafinovanou múkou.

Vhodný je aj ražný chlieb. (ilustračné foto)
Vhodný je aj ražný chlieb. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Viaczrnný chlieb

Viaczrnný chlieb obohatený o semienka, ako sú ľanové, chia, slnečnicové alebo tekvicové, je ďalšou rozumnou voľbou. Tieto zložky dodávajú zdravé tuky, vlákninu a bielkoviny, ktoré spomaľujú vstrebávanie sacharidov a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Chlieb z netradičných múk

Chleby vyrobené z alternatívnych múk, ako je mandľová, kokosová alebo cícerová, sú ideálne pre tých, ktorí chcú znížiť príjem stráviteľných sacharidov. Tieto výrobky zvyčajne obsahujú viac bielkovín a vlákniny, čo pomáha predchádzať prudkým výkyvom cukru v krvi. Sú vhodné aj pre ľudí s neznášanlivosťou lepku alebo celiakiou.

Chlieb môžete vytvoriť aj z netradičných múk. (ilustračné foto)
Chlieb môžete vytvoriť aj z netradičných múk. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ovsený alebo jačmenný chlieb

Nakoniec, ovsený alebo jačmenný chlieb je bohatým zdrojom beta-glukánov, typu rozpustnej vlákniny, ktorý spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Ovsené a jačmenné pečivo je preto obzvlášť prospešné pre tých, ktorí zápasia s nestabilnou hladinou glukózy.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.