29. mar. 2024 o 18:00
krsk, Koktejl

Chorváti prerobili trasu v obľúbenom letovisku kvôli turistom: Domáci hromžia! FOTO

placeholder
Chorvátske mesto Trogir (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Rozhodnutie rozdelilo ľudí na dva tábory.

Zaujímavosti
29. mar. 2024 o 18:00
Chorváti prerobili trasu v obľúbenom letovisku kvôli turistom: Domáci hromžia! FOTO

Rozhodnutie rozdelilo ľudí na dva tábory.

Známe chorvátske mesto čelí vlne kritiky. Všetko kvôli rekonštrukcii historickej uličky, kde starú dlažbu vystriedala nová. Podľa portálu Dnevnik sa to Chorvátom nepáči. Centrum mesta Trogir je totiž pod ochranou UNESCO. Mesto tvrdí, že kameň museli vymeniť, pretože dlažba nebola historická ani stáročná.

Staré centrum mesta Trogir teraz vyzerá celkom inak po tom, čo boli staré kamenné bloky nahradené novými. Dlažbu inštalovali po rekonštrukcii vodovodného a kanalizačného systému a rekonštrukcii elektrickej siete. Vďaka tejto investícii pôjde kanalizácia namiesto do mora - do čističky. Predtým smerovala na nábrežie Trogiru.

Problémom, ktorý viedol okrem iného k rekonštrukcii, je preťaženie kanalizácie najmä počas turistickej sezóny. V lete sa kvôli tomu mestom šíril nepríjemný zápach. "Vážení turisti, príďte do Trogiru, mesta, ktoré je samo o sebe múzeom. Oprava: Vážení turisti, príďte do Trogiru, mesta ovládaného hlúposťou a nerozvážnosťou," komentovali rozhodnutie obyvatelia.

Hoci niektorí z občanov hovoria, že sa im teraz po ulici kráča ľahšie, zvyšok je pobúrený. Hovorí sa, že kameň v priebehu rokov niekoľkokrát vybrali a vrátili späť, ale doteraz ho nemenili. "Občanom starého mesta UNESCO nepovoľuje inštalovať klimatizáciu a meniť okná, ktoré nie sú v pôvodnej podobe, a tu prebieha kompletná rekonštrukcia dominanty," sťažujú sa domáci. Zmenu uličky si môžete pozrieť pod článkom.