28. mar. 2024 o 16:00
jž, Koktejl

Moderátorka Televíznych novín premýšľala o samovražde: Za úsmevom na obrazovkách skrývala trápenie!

placeholder
Moderátorka Kristina Kloubková prehovorila o psychických problémoch.
Zdroj: Instagram/kristinakloubkova

Prepracovanosť ju doviedla až k zlyhaniu organizmu a kolapsu.

Zahraničné promi
28. mar. 2024 o 16:00
Moderátorka Televíznych novín premýšľala o samovražde: Za úsmevom na obrazovkách skrývala trápenie!

Prepracovanosť ju doviedla až k zlyhaniu organizmu a kolapsu.

Česká moderátorka, herečka a tanečnica Kristina Kloubková (47) je súčasťou televízie Nova už od roku 2009, kedy začala moderovať Televízne noviny. Pochádza z úspešnej rodiny, matka Kristina Maarová bola baletkou v Národnom divadle, otec Vladimír Kloubek choreograf a tanečník. Mnohí by si preto mysleli, že Kloubková musí mať bezproblémový život. Opak bol ale pravdou. Svoj príbeh vyrozprávala v relácii 13. komnata.

S psychickými problémami bojuje už roky a prvé príznaky zaznamenala po narodení dcérky Jasmíny (11). Hoci Kristína prežila so svojou malou dcérkou krásne chvíle, skorý návrat do práce po pôrode a hádky doma jej nerobil dobre. "Bola som na tom psychicky fakt zle. Chcela som sa vzdať. Hovorila som si, že má otca, ten ju miluje a ja tu nemusím byť," povedala mrazivé slová moderátorka so slzami v očiach.

"Prišlo mi to ako východisko, že bude všetkým lepšie. Že sa nikto nebude hádať, malá bude mať otca, bude jej dobre a na mňa zabudne," priznala myšlienky o samovražde. Z najhoršieho ju ale dostala kamarátka, bez toho, aby musela sama vyhľadať odbornú pomoc. S partnerom sa rozišli, začala znova náročné obdobie zvládla vďaka podpore rodiny.

Po niekoľkých rokoch sa jej stav ale opäť zhoršil. Prišli psychické problémy aj panické ataky. Počas vysielania vyzerala vždy plná života, pôsobila sebavedomo a usmievavo, no v súkromnom živote riešila vážne problémy. Prácu ale nechcela odmietať a pretože nedokázala zvoľniť, začalo jej telo vypovedať, no Kristína tomu nevenovala pozornosť.

"Bola som nepríjemná a bola som stále strašne unavená. Začali mi stavy, že som sa začala klepať alebo som nemohla dýchať. Pred vysielaním Popoludných televíznych novín som napríklad prestávala vidieť. To pre mňa bolo nemysliteľné, musela som fungovať. A to, že mi bolo v práci zle, nikto nevedel," pokračovala. Kloubkovú trápili ekzémy, opuchnuté oči a často mala zablokovanú krčnú chrbticu.

Všetko nakoniec vyústilo až do kolapsu. Jej partner Václav Kuneš rozhodol, že musí ísť do nemocnice, kde dostala antidepresíva a vyhľadala pomoc odborníka. "Pre mňa bola životná prehra, že beriem antidepresíva. Pán doktor mi vysvetľoval, že to je prepojovanie nervov, že sa to spojí v mozgu a budem mať od nich odstup. A že to budem brať deväť mesiacov," vysvetlila začiatok svojej liečby.

Nakoniec sa so svojim psychoterapeutom po rokoch veľmi ťažko lúčila. "Tá terapia bola dôležitá v tom, že človek mohol každý týždeň zo seba vypustiť všetko, všetky strachy, obavy a všetky veci, ktoré sa mu stali," ocenila prácu lekárov. Po ukončení trojročnej liečby sa Kristína rozhodla podeliť so svetom o svoj príbeh. Hlavne preto, aby na riziká preťažovania organizmu v rámci profesionálneho a dokonalého výkonu upozornila iné ženy, ktoré zažívajú niečo podobné.