18. sep. 2023 o 05:00
žani, TASR, Koktejl

Pred kamerou to medzi Hanzlíkom a Kolářovou iskrilo, doma mali partnerov: Pravda o vzťahu hercov!

placeholder
Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík vo filme Léto s kovbojem.
Zdroj: Reprofoto/Léto s kovbojem

Bolo medzi nimi niečo aj v súkromí?

Zahraničné promi
18. sep. 2023 o 05:00
Pred kamerou to medzi Hanzlíkom a Kolářovou iskrilo, doma mali partnerov: Pravda o vzťahu hercov!

Bolo medzi nimi niečo aj v súkromí?

Herci Daniela Kolářová (76) a Jaromír Hanzlík (75) akoby k sebe patrili. Tvorili dvojicu v divadle a tiež v mnohých filmoch a seriáloch. Trávili spolu veľké množstvo času a fanúšikom často vŕtalo v hlave, či ich filmová láska prerástla aj v tú skutočnú. Herečka v najnovšom rozhovore pre denník Blesk uviedla veci na pravú mieru.

Dvojicu si môžete pamätať z filmov ako Noc na Karlštejne, Slasti Otce vlasti, Otec nebo bratr alebo aj Léto s kovbojem. Na spolupráce spomínajú herci neustále. "Viete, to boli úžasné roky, plné skvelých natáčaní alebo krásnych predstavení v divadle," povedala Kolářová.

Napriek tomu, že obaja boli v manželskom zväzku s niekým iným, čelili neustálym otázkam o ich vzťahu. Známa česká herečka sa k tejto téme po rokoch opäť vrátila.

"Ja som vedela, že to nie je pravda. Ale muselo to byť nepríjemné Jaromírovej žene a môjmu mužovi tiež. Nebola to pravda, nič sme spolu nemali a obaja sme si toho vedomí. Ľudia si ale mysleli svoje, to sme nemali ako ovplyvniť," objasnila.

Rozvod a svadba s rovnakým mužom

Jedna z najobľúbenejších a najobsadzovanejších českým herečiek tento rok oslávi 77. narodeniny. Účinkovala vo viac než stovke filmov, seriálov či televíznych inscenácií – vrátane komédií ako boli Léto s kovbojem, Na samotě u lesa, či Kulový blesk. Z novších snímok možno spomenúť filmy Vratné Lahve či Kawasakiho růže.

Daniela Kolářová sa narodila 21. septembra 1946 v Chebe na západe Čiech. Rodičia sa krátko po jej narodení rozviedli a matka sa s dcérkou presťahovala do Karlových Varov – získala tu miesto účtovníčky v miestnom divadle.

Vďaka tomu sa Daniela Kolářová už od detstva pohybovala v divadelnom prostredí. Už v deviatich rokoch získala prvú malú rolu v rozprávke Císařovy šaty. Aj na karlovarskom gymnáziu hrala v študentskom divadle (Štycháček, neskôr Kapsa).

Pred kamerou debutovala v televíznej snímke Konec velké epochy (1965). V zahraničí ocenené dielo Jindřišky Smetanovej a Antonína Moskalyka (Cena kritiky na festivale PRIX ITALIA) však ostalo v trezore, keďže katastrofická téma – obsadenie Zeme mimozemskou civilizáciou – sa neskôr javila ako predtucha hroziacej sovietskej okupácie.

Veľkú hereckú príležitosť ponúkol mladej herečke režisér Hynek Bočan – obsadil ju do roly Bohunky Augustovej vo svojej trpkej komédii Soukromá vichřice, ktorú v roku 1967 nakrútil podľa rovnomennej literárnej predlohy Vladimíra Párala.

V historickom filme Slasti Otce vlasti (r. Karel Steklý, 1969) sa pred kamerou stretla s Jaromírom Hanzlíkom. Zahrala si tiež v kriminálke Na kolejích čeká vrah (r. Josef Mach, 1970) a v ďalšej komediálnej snímke na motívy z českých dejín – v muzikáli Noc na Karlštejně (r. Zdeněk Podskalský, r. 1973).

Opäť vytvorila dvojicu s Hanzlíkom v obľúbenej romantickej komédii Léto s kovbojem (r. Ivo Novák, 1976) odohrávajúcej sa v malebnom prostredí českého vidieka. Zatiaľ čo tu hrala Kolářová čerstvú absolventku psychológie Doubravku, v tom istom roku ju režisér Jiří Menzel obsadil do úlohy matky dvoch detí v komédii Na samotě u lesa.

Jej hereckým partnerom bol autor scenára Zdeněk Svěrák. Kolářová so Svěrákom stvárnili manželov Tkalounovcov aj v populárnej komédii Vratné láhve. V roku 2007 ju opäť podľa scenára svojho otca nakrútil Jan Svěrák.

Rovnako úspešne sa Daniela Kolářová uplatňovala v televíznych seriáloch. K prvým patril prvý český sitcom Taková normální rodinka. Nasledovali obľúbené seriály Nemocnice na kraji města, Doktor z vejminku, či My všichni školou povinní.

Za pozornosť stojí detail – fotografia manželov z mladosti, ktorá sa vo filme objaví, pochádza z nakrúcania snímky Na samotě u lesa. Filmovú manželku hlavného hrdinu v podaní Martina Hubu hrala v dráme Jana Hřebejka Kawasakiho růže (2009).

Herečka sa venovala charite ako predsedníčka správnej rady nadácie Duha, starajúcej sa o dospelých ľudí s mentálnym postihnutím. Bola vydatá za herca a režiséra Divadla Na zábradlí Jiřího Ornesta (1946-2017). Po štrnástich rokoch manželstva sa rozviedli, ale v polovici 90. rokov sa vzali druhýkrát. Majú spolu synov Šimona a Matěja.