29. jún. 2023 o 04:30
krsk, Koktejl

Chorvátov čakala na začiatku sezóny studená sprcha: Namiesto návalu turistov prázdne pláže

placeholder
Chorvátsko je obľúbenou dovolenkovou destináciou (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Známa dovolenková destinácia toto leto očakáva rekordný prílev turistov. V niektorých oblastiach však zažívajú drsné precitnutie.

Cestovanie
29. jún. 2023 o 04:30
Chorvátov čakala na začiatku sezóny studená sprcha: Namiesto návalu turistov prázdne pláže

Známa dovolenková destinácia toto leto očakáva rekordný prílev turistov. V niektorých oblastiach však zažívajú drsné precitnutie.

Hoci Chorváti toto leto očakávajú rekordy v cestovnom ruchu, Dalmácia má vážne problémy. Ešte pred typickou júlovo-júnovou dierou v príleve turistov sú mnohé pláže na strednom a južnom Jadrane prázdne. Istria a Kvarner sú pritom plné hostí, informuje web Danas.

Makarská, jedna z vlajkových lodí cestovného ruchu v Dalmácii, mala v polovici júna o 25 percent menej prenocovaní ako vlani a ceny apartmánov na Hvare či Brači klesajú o 20 až 30 percent, aby zaplátali júnovú dieru.

V Primoštene je tiež o polovicu menej turistov ako vlani. Rekonštrukcia jediného veľkého hotela, ktorý je v prevádzke, sa navyše oneskorila, svoje brány otvoril len pred niekoľkými dňami.

"Všetko ostatné je na vzostupe - jachting je na vzostupe, apartmány sú na vzostupe, kempy sú na vzostupe, denní návštevníci sú na vzostupe a hotel otvoril svoje kapacity v tejto sezóne neskoro kvôli rekonštrukcii," hovorí riaditeľka turistickej kancelárie Mia Pešić.

Darí sa trom župám

Celkovo od začiatku roka navštívilo Chorvátsko o 17 percent viac turistov ako v rovnakej časti predchádzajúceho roka, ale faktom je aj to, že len tri župy majú lepšie júnové výsledky ako vlani: Dubrovnícko-neretvianska župa, Licko-senjská župa a Splitsko-dalmatínska župa.

"Vstupujeme do tretej dekády, očakávame podstatne výraznejšie a väčšie príjazdy turistov a návštevnosť Chorvátska vzhľadom na to, že pre niektorých sa začínajú školské prázdniny, napríklad ako v susednom Slovinsku," povedal riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia Kristijan Staničić.

Hoci zvyšok župy toto tempo nenasleduje, Zadar v júni prekonal vlaňajší rekord, lepší ako v predpandemickom roku 2019. Ale hoci je turistov viac, otázkou je, či sa naplnia všetky ubytovacie kapacity.

Na Istrii je jún z hľadiska počtu turistov o 11 percent horší ako vlani, ale od začiatku roka sú v pluse 8 percent, čo nie je zanedbateľné, pretože vďaka veľkým ubytovacím kapacitám sa na Istrii ubytovalo už jeden a pol milióna turistov.

V tomto roku sa v dôsledku recesie cien letných dovoleniek budú porovnávať s konkurenčnými krajinami v Stredomorí ešte viac ako predtým.