01. aug. 2022 o 17:00
Famous.cz, Koktejl

Ťažko chorý muž očakával už len to najhoršie: Lekárom sa podaril hotový zázrak

placeholder
Pacient podstúpil ojedinelú liečbu kmeňovými bunkami (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Neuveriteľný prípad dojal muža, ktorý už čakal len to najhoršie.

Zahraničné správy
01. aug. 2022 o 17:00
Ťažko chorý muž očakával už len to najhoršie: Lekárom sa podaril hotový zázrak

Neuveriteľný prípad dojal muža, ktorý už čakal len to najhoršie.

Šesťdesiatšesťročný muž z Kalifornie, ktorý si vyslúžil prezývku pacient z mesta nádeje, je len štvrtou osobou na svete, ktorá bola úplne vyliečená z ochorenia HIV. Rovnako, ako u predchádzajúcich troch prípadov, sa vírusu zbavil pri liečbe leukémie, keď mu lekári transplantovali bunky kostnej drene. Muž sa na HIV liečil od roku 1988.

Pacient podstúpil ojedinelú, nebezpečnú a experimentálnu liečbu kmeňovými bunkami, ktorá z neho urobila štvrtého človeka na svete, ktorý sa úplne zbavil HIV. Pri väčšine liečebných postupov je vírus potlačený do tzv. spiacej formy a krv spolu so spermiami ho neobsahujú. Znamená to, že nakazený pre okolie nie je infekčný a vírus mu v imunitnom systéme nespôsobuje žiadne zhubné zmeny.

Je tomu tak vďaka liekom, ktoré pacienti musia denne užívať. Tie so sebou nesú viacero nežiadúcich účinkov. Transplantácia kmeňových buniek je však experimentálna liečba a vyhradená je len pre ľudí vo vážnom stave, ktorí pravdepodobne zomrú na rakovinu alebo už spomínaný HIV.

Nemenovaného muža, ktorému vírus diagnostikovali v roku 1988, liečili v nemocnici City of Hope National Medical Center v Kalifornii. Začiatkom roka 2019 podstúpil transplantáciu krvných buniek a odvtedy sa v jeho tele neobjavili žiadne známky HIV. Lieky proti ochoreniu neberie už sedemnásť mesiacov.

Zákrok je extrémne nebezpečný a vyžaduje si darcu so vzácnou genetickou mutáciou, ktorá je proti vírusu odolná. Z tohto dôvodu je vyhradený len pre pacientov s rakovinou v neskorom štádiu.

,,Keď mi v roku 1988 diagnostikovali HIV, rovnako ako mnohým iným, myslel som si, že je to môj rozsudok smrti. Nikdy som si nemyslel, že sa dožijem dňa, kedy už HIV nebudem mať. City of Hope mi to umožnila a som za to nesmierne vďačný," povedal v rozhovore pre denník The Mail.