08. aug. 2022 o 06:00
žani, TASR, Koktejl

Čitateľ Peter sa pri návrate z Chorvátska nestačil čudovať: Ceny na benzínke si musel odfotiť

placeholder
Peter nám poslal fotky z benzínky v Slovinsku.
Zdroj: TIP/Peter

Leto je plnom prúde a obľúbená dovolenková destinácia Slovákov praská vo švíkoch.

Domáce správy
08. aug. 2022 o 06:00
Čitateľ Peter sa pri návrate z Chorvátska nestačil čudovať: Ceny na benzínke si musel odfotiť

Leto je plnom prúde a obľúbená dovolenková destinácia Slovákov praská vo švíkoch.

Chcete sa s nami podeliť o svoje skúsenosti z letnej dovolenky? Zažili ste niečo podobné? Napíšte nám na tip@koktejl.sk

Chorvátsko dlho patrilo medzi lacné krajiny, v ktorých si ľudia mohli užiť slnko a more. To je však už minulosťou. Výrazné zvýšenie cien ubytovania ho tento rok zaradilo spolu s Francúzskom medzi najdrahšie destinácie pri Stredozemnom mori. Vyplýva to z porovnávacej analýzy, ktorú na základe makroekonomických dát a porovnaní cien pobytových zájazdov v online rezervačných systémoch najväčších nemeckých cestovných kancelárií pre obdobie 1. júl – 31. august 2022 vypracoval broker CapitalPanda.

V priemere narástli ceny pre tohtoročnú sezónu medziročne o 20 - 25 %, ale výnimkou nie je ani 50-percentné zvýšenie cien. Pri výbere konkrétnej ponuky sa môžu od priemeru líšiť, o čom svedčia aj pozitívne ohlasy dovolenkárov. Cestovateľské skupiny na Facebooku sú plné príspevkov od Slovákov, ktorí hodnotia svoje skúsenosti pri Jadrane. Dovolenku si nevedia vynachváliť. Viac ako ubytovanie riešia ceny za benzín, potraviny a koľko utratili v reštauráciách.

Skúsenosť čitateľa Petra

Do redakcie sa nám po návrate z chorvátskeho mesta Poreč ozval aj čitateľ Peter. Jeho zistenia potešia aj vás. "Ceny v Slovinsku a Chorvátsku nie sú vôbec vysoké. V Poreči sme našli super reštaurácie, kde si za hamburger s hranolkami vypýtali 40 kún (viac ako 5 eur) a za pizzu v priemere 60 (takmer 8 eur)," napísal.

Na dovolenku sa vybral autom. V utorok sa pri návrate domov zastavil na čerpacej stanici pri meste Maribor v Slovinsku a nestačil sa čudovať. "Diesel za 1,67 eura (u nás 1,82€). Benzín 95 za 1,53€. A to je v Slovinsku minimálna mzda 1000 eur," dodal a priložil aj fotku ako dôkaz.

Najvyššie ceny 95-oktánového benzínu sú aktuálne v severských krajinách. Ako je na tom zvyšok Európy?