20. aug. 2023 o 09:00
mob, TASR, Koktejl

Smutné slová Krampola o Josefovi Lauferovi: Číslo, ktoré používal, už neexistuje!

placeholder
Český spevák Josef Laufe a herec Jiří Krampol.
Zdroj: Marek Patek / CNC / Profimedia

Známy český spevák, herec, textár, režisér, moderátor a zabávač je už tri roky v takzvanom vegetatívnom stave.

Celebrity
20. aug. 2023 o 09:00
Smutné slová Krampola o Josefovi Lauferovi: Číslo, ktoré používal, už neexistuje!

Známy český spevák, herec, textár, režisér, moderátor a zabávač je už tri roky v takzvanom vegetatívnom stave.

Josef Laufer (84) išiel v roku 2020 na operáciu srdca, no nastali nečakané komplikácie a z narkózy sa už neprebral. Odvtedy je v takzvanom vegetatívnom stave, kedy s pacientom rehabilitujú sestry, má otvorené oči, pri vedomí je ale iba čiastočne, píše CNN Prima News.

Jeho rodina ani po rokoch nestráca nádej a verí v zázrak. „Za otcom chodím neustále. Nie je to horšie ani lepšie. Pôjdem za ním aj na narodeniny, prinesiem obetavému personálu nemocnice tortu alebo niečo podobné,“ povedala pre český web eXtra.cz dcéra Ester.

Obetavá Ester otcovi pravidelne púšťa odkazy od kamarátov, kolegov a povzbudzujúce slová od fanúšikov. Zatiaľ ale nič nepomáha. Počas tej doby sa stal vdovcom a ani o tom nevie. Dva dni pred minuloročnými Vianocami zomrela jeho slovenská manželka Irena Greifová († 83), ktorá bola kostýmovou výtvarníčkou.

Zo zdravotného stavu Josefa Laufera je smutný aj jeho dlhoročný priateľ herec Jiří Krampol (85).

„Pepíka je mi strašne ľúto. Vždy to bol skvelý chlapec a parťák. Vďaka nemu som sa dostal k moderovaniu programu Nikto nie je dokonalý. Ešte pred troma rokmi sme spolu mali hrať vo filme Stáří není pro sraby, ale potom sa mu to stalo a jeho postava musela byť preobsadená. Čo mám správy, nie je to dobré,“ prezradil pre CNN Prima NEWS a dodal, že mobilné číslo, ktoré používal, vraj už neexistuje.

Josef Laufer sa narodil 11. augusta 1939 vo francúzskom Saint Pierre de Sabres d'Ollone. Je synom českého lekára Maxima Laufera, ktorý v roku 1936 nastúpil ako dobrovoľník v španielskej občianskej vojne, matka bola Španielka, zdravotná sestra Edelmira Perez de Montanez. Časť detstva prežil v Anglicku, v roku 1947 sa otec Maxim rozhodol vrátiť do vlasti. Od roku 1950 žila celá rodina v Prahe. Maxim Laufer bol detským ortopédom.

Josef sa v Tesle Vrchlabí vyučil v odbore vákuová elektrotechnika. Vojenskú službu odslúžil na Slovensku, kde sa venoval pantomíme, ochotníckemu divadlu aj spievaniu. V roku 1957 sa dostal do finále speváckej súťaže Hľadáme nové talenty.

Po vojenskej službe vyštudoval herectvo na Divadelnej fakulte AMU, ktoré ukončil v roku 1965. Už počas štúdia spolupracoval so skupinami Crystals a Olympic. Neskôr založil country skupinu Tornado, účinkoval v divadle Rokoko, Hudobnom divadle v Karlíne, spieval s orchestrom Karla Vlacha. V roku 1969 vyšla jeho prvá LP platňa Josef Laufer '69.

V 70. rokoch si založil vlastnú sprievodnú skupinu Golem. Okrem účinkovania s kapelou sa prejavil aj ako úspešný muzikálový herec, hral v muzikáloch 451st. Fahrenheita, E55, Hamlet, Galileo, Pokrvní bratia, Jekyl a Hyde, Jack rozparovač, Mata Hari aj Kvítek mandragory.

Hral vo viac ako desiatke filmov, tým prvým bol v roku 1964 Starci na chmeli, z tých novších sú to Kameňák (2003), Kameňák 2 (2004) a Kameňák 3 (2005), kde hral postavu podnikateľa Leo Kohna.

Režíroval opery Noc s Mozartom a Don Giovanni. Bol vyhľadávaným moderátorom na akciách so zahraničným zastúpením, hovorí anglicky, nemecky, španielsky. Diváci ho milovali aj ako zabávača, bol porotcom v televíznej tanečnej súťaži Bailando v roku 2007. Známe sú jeho skladby Artista, Maria, Juliána či Sbohem lásko, já jedu dál či Superman. Na svojom konte má viac ako desiatku albumov a kompilácií.