21. sep. 2022 o 15:10
TASR, TASR

Vypuknú pouličné protesty?! Opozičný líder Navaľnyj burcuje Rusov proti mobilizácii

placeholder
Uväznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj.
Zdroj: Profimedia

Protivojnové skupiny v Rusku zvolali ľudí na pouličné protesty proti príkazu na mobilizáciu.

Zahraničné správy
21. sep. 2022 o 15:10
Vypuknú pouličné protesty?! Opozičný líder Navaľnyj burcuje Rusov proti mobilizácii

Protivojnové skupiny v Rusku zvolali ľudí na pouličné protesty proti príkazu na mobilizáciu.

Uväznený kritik Kremľa Alexej Navaľnyj v stredu ostro odsúdil oznámenie Vladimira Putina o čiastočnej mobilizácii a vyhlásil, že ruský prezident posiela ďalších Rusov na smrť v neúspešnej vojne. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Najpoprednejší opozičný líder v Rusku Navaľnyj vo videoodkaze z väzenia povedal: „Je jasné, že táto zločinecká vojna sa zhoršuje, prehlbuje a Putin sa snaží do nej vtiahnuť čo najviac ľudí. Chce touto krvou pošpiniť státisíce ľudí.“

Medzitým protivojnové skupiny v Rusku zvolali ľudí na pouličné protesty proti príkazu na mobilizáciu.

„Toto znamená, že tisíce ruských mužov - našich otcov, bratov a manželov - hodia do vojnového mlynčeka na mäso,“ uviedla protivojnová koalícia Vesna. „Teraz vojna prichádza do každého domu a do každej rodiny,“ dodala.

USA BERÚ PUTINOVE VYHRÁŹKY VÁŽNE

Spojené štáty berú vážne nepriame vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina o možnom použití jadrových zbraní a považujú ich za nezodpovedné. Vyplynulo to zo stredajšieho vyjadrenia hovorcu Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Johna Kirbyho, informuje TASR.

„Je nezodpovedné, ak sa jadrová veľmoc takto vyjadruje. Nie je to však netypické vzhľadom na to, ako sa (Putin) vyjadroval počas uplynulých siedmich mesiacov. Berieme to vážne,“ povedal Kirby v americkej televízii ABC v reakcii na Putinovo ranné vyhlásenie, že na ochranu ruského územia je odhodlaný použiť všetky dostupné prostriedky.

„Monitorujeme ich strategický postoj najlepšie, ako vieme. Takže ak bude treba, môžeme aj my zmeniť ten náš. Zatiaľ však nevidíme náznaky, že by to bolo v týchto chvíľach potrebné,“ cituje Kirbyho agentúra AFP.

ČESKÝ PREZIDENT ZEMAN: ZVÝŠENIE POMOCI UKRAJINE BUDE ADEKVÁTNA REAKCIA NA MOBILIZÁCIU

Adekvátnou reakciou na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie Vladimirom Putinom v Rusku by bolo zvýšenie pomoci Ukrajine, ale nielen vo vojenskej oblasti. Uviedol to v stredu český prezident Miloš Zeman prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. „Ruská mobilizácia je zrejme dôsledkom ukrajinských vojenských úspechov z poslednej doby,“ okomentoval rozhodnutie ruského prezidenta Miloš Zeman.

 

Český premiér Petr Fiala na to reagoval slovami, že je potrebné pokračovať vo všetkých druhoch pomoci. Pripomenul, že európski ministri financií sa dohodli na poskytnutí pôžičky Ukrajine vo výške päť miliárd eur. Český minister financií Zbyněk Stanjura chce podľa Fialu presadzovať na európskej úrovni uvoľnenie ďalších troch miliárd eur.

 

„Nič sa nemení. Posilnenie obranyschopnosti ukrajinskej armády je úlohou číslo jedna,“ napísalo na Twitteri ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe. Pripomenulo zbierku na nákup vojenského materiálu, ktorú organizuje v spolupráci s ministerstvom obrany.